UPUTA MINISTARSTVA VOLONTERIMA Evo što morate znati ukoliko planirate ići u poplavljena područja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: http://www.burzadobrote.com/
Ministarstvo socijalne politike i mladih prima brojne upite vezane uz mogućnost volontiranja u obliku pružanja pomoći građanima i nadležnim službama neposredno na poplavljenim područjima. S tim u vezi objavili su službeno priopćenje s uputama volonterima.

Iznimno cijenimo želju, solidarnost i spremnost građana na pružanje ovakve vrste pomoći, no izvještavamo sve građane da je volontiranje u kriznim situacijama poput ove, aktivnost koja zahtijeva izniman oprez i koordinaciju volontera od strane operativnih snaga zaštite i spašavanja na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Operativne snage zaštite i spašavanja na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave se sastoje od:

  • stožera zaštite i spašavanja,
  • službi i postrojbi središnjih tijela državne uprave koja se zaštitom i spašavanjem bave u svojoj redovitoj djelatnosti,
  • zapovjedništava i postrojbi vatrogastva, 
  • zapovjedništava i postrojbi civilne zaštite, te
  • službi i postrojbi pravnih osoba koje se zaštitom i spašavanjem bave u svojoj redovitoj djelatnosti.

S tim u vezi, molimo građane da se ne upućuju na poplavljena područja s ciljem volontiranja, a bez da su se prethodno javili, i svoj dolazak dogovorili, sa operativnim službama zaštite i spašavanja na lokalnoj razini.

Također, koristimo priliku da zahvalimo svim građanima i pravnim osobama na dosad pristiglim donacijama, ponuđenom smještaju za građane poplavljenih područja, uslugama prijevoza, ali i brojnim drugim uslugama čijim pružanjem još jednom pokazuju solidarnost i brigu za one članove društva kojima je pomoć najpotrebnija.

Ako se želite prijaviti za volontiranje na ured.vcd@gmail.com nevedite: vaše ime i prezime, kontakt podatke, raspoloživi period za volontiranje i eventualna specijalna znanja koja posjedujete pa ćemo ih proslijediti u centralni stožer HCK u bazu raspoloživih volontera kako bi vas se angažiralo što je moguće optimalnije.

Popularni Članci