Upitno zaključivanje ocjena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: znet.hr
Smanjenje plaća u javnim i državnim službama za 3 posto, imat će posljedice. Sindikati vertikale već najavljuju prve štrajkove s prvim manjim plaćama, a opći štrajk pripremaju za svibanj, kaže čelnik Matice sindikata Vilim Ribić.

"Naš cilj nije stvarati prosvjede i štrajkove radi prosvjeda i štrajkova, ali mi doista s ovom garniturom na vlasti nemamo nikakvih drugih opcija. Razumnih razgovora i pregovora nema, oni su se odlučili za jednu ekonomsku politiku koja ne donosi rezultate već zatvara radna mjesta, smanjuje ljudima plaće. To je besperspektivna politika", ističe Ribić.

Sve je na članovima, dodaje Ribić i napominje da će u ove radikalne poteze ići ako članovi tako odluče. "Svjesni što znači prihvatiti tu žrtvu i rizik", kaže.

"To uključuje neizdavanje svjedodžbi, neodržavanje mature, neupisivanje đaka i studenata u novu godinu. To je jedna radikalna mjera protiv jedne radikalne politike", naglasio je Ribić.

Ukidanjem jednokratnih prava Temeljnim kolektivnim ugovorom nisu postignute planirane uštede, ponavljaju u Vladi pa su stavili na vagu: ili smanjenje plaća putem koeficijenata od 4, 8 i 10 posto ili otkazi. Ovo prvo bilo je bezbolnije, rekao je prošli tjedan i ministar rada, Mirando Mrsić.

"Mi bismo, da uštedimo masu plaća u iznosu od 700 milijuna, trebali otpustiti oko 10.000 ljudi iz javne i državne službe. To nije dobro u ovom trenutku. Neće više biti smanjenje mase plaća za ovu godinu", poručio je Mrsić.

Media servis

Popularni Članci