Upisi u srednje škole elektroničkim putem, ne mora se više dolaziti u škole

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) donijet će danas Odluku o upisu u prvi razred srednje škole kojom se omogućuje dostava dokumentacije elektroničkim putem te roditelji i učenici više ne moraju osobno dolaziti u škole.

"Za razliku od prethodnih godina, kada se dostava dokumentacije učenika provodila osobno, sada se daje mogućnost slanja dokumentacije elektroničkim putem čime se cijeli postupak modernizira i ubrzava, a roditeljima i učenicima omogućuje da ne moraju osobno dolaziti u škole", ističu iz Ministarstva u priopćenju, piše Hina.

Od sada će se tako prijavnice za upis, kao i dokumenti o ispunjavanju posebnih uvjeta za upis, moći dostaviti elektroničkim putem, a nakon objave konačnih ljestvica poretka kandidata - 25. srpnja učenici ili roditelji, odnosno skrbnici elektroničkim putem moći će dostaviti i upisnice, što do sada nije bilo moguće.

I MZO podsjećaju da se upis učenika u I. razred srednje škole događa u specifičnim okolnostima - epidemije koronavirusa, štrajka, provedbe nastave na daljinu te završetka nastavne godine dvanaest dana kasnije u odnosu na prošlu zbog nadoknade nastave izgubljene u štrajku.

"Sve je to utjecalo na upisne rokove u Ljetnom upisnom roku, a oni su uvjetovani postupcima i tehničkim uvjetima tijekom elektroničkih prijava i upisa u srednje škole koji moraju biti takvi da svima daju jednake prilike. Objava konačnih ljestvica poretka kandidata ove godine iznimno je pomaknuta na 25. srpnja s obzirom na kasniji završetak nastavne godine, što je 12 dana kasnije u odnosu na prošlu godinu. Međutim, učenici i roditelji mogu sve obaviti elektronički – na daljinu", poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Popularni Članci