UNESCO zabrinut zbog projekta golfa na Srđu i gradnje na Bosanki

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
UNESCO će ove godine u lipnju u Dohi u Kataru održati sastanak na kojemu će se raspravljati o zaštićenoj svjetskoj baštini, a jedna od tema bit će  projekt golfa na Srđu i  projekt izgradnje na predjelu Bosanka te utjecaj tih projekata na spomeničku baštinu.

Preliminarni izvještaj pun je oštrih kritika na rad hrvatskih državnih službi i ministarstva, a prijeti se izbacivanjem Dubrovnika s lista zaštićenih spomeničkih cjelina UNESCO-a, piše Index.

U vrlo kritičkom izvještaju iz UNESCO-a tvrde kako nisu mogli od hrvatske Vlade dobiti sve tražene dokumente o projektima te kako ne postoji Studija zaštite kulturnog naslijeđa, a koja je morala prethoditi projektima na Srđu i Bosanci.

"Državne vlasti nisu nam dale podatke vezane uz izgradnju i kakav bi to moglo imati utjecaj na zaštićena područja Dubrovnika. Prema dokumentaciji koju smo uspjeli prikupiti došli smo do saznanja kako bi upravo najavljeni radovi mogli imati nepovratni utjecaj na dijelove Dubrovnika koje smo zaštitili", stoji u izvještaju UNESCO-a.

Dubrovnik je jedan od 22 slučaja o kojima će UNESCO raspravljati od 15. do 25. lipnja u Kataru. Kod izvješća za Dubrovnik izražena je zabrinutost za budućnost naslijeđa Grada.

"Izgradnja na Srđu i Bosanci mogla bi iskorijeniti jasnu razliku koja je povijesno postojala između urbanog dijela Dubrovnika i srednjovjekovne arhitekture", stoji u izvještaju UNESCO-a.  

U svom izvještaju UNESCO zaključuje kako je potrebno obaviti nadzor na terenu kako bi se ustvrdili eventualni loši utjecaji koji projekti na Srđu, ali i kruzing turizam, mogu imati na zaštićenu baštinu.

Cijeli tekst dostupan je OVDJE, a izvještaj UNESCO-a na njihovim službenim stranicama. 

Popularni Članci