Ulazimo u eurozonu, ali s hrvatskim plaćama ne živi se bajno, evo koliko zaostajemo za ostalim članicama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvatska s prvim danom siječnja ulazi i u eurozonu. Međutim, po godišnjim bruto plaćama nemamo se baš čime pohvaliti. Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da prosjekom 27 članica u primanjima i dva puta zaostajemo. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš istražio je kako se živi u Irskoj i Njemačkoj.  

Hrvati načeti inflacijom sve teže žive. Pogotovo umirovljenici.

"Ne možeš pokriti sve potrebe. Moraš iz kredita u kredit, pogotovo ako imaš problema zdravstvenih", rekla je Ružica iz Zagreba za NOVU TV.

"Mi koji možda imamo malo veću od prosjeka isto tako pazimo, kupujemo kad su sniženja", rekla je Jasmina iz Zagreba.

Naši mladi u Europi najdulje žive s roditeljima, a i kad napuštaju gnijezdo opet im treba njihova pomoć.

"Imao sam u Crikvenici vikendicu koju mi je pokojni otac ostavio. Morao sam je prodati da kćerkama koje su se udale, osiguram stan. Jedna je isto medicinarka, i zet je medicinar, ova druga bankarica. Imaju dvoje djece. Kraj s krajem. Pomažem", rekao je Predrag iz Zagreba.

Prema Eurostatu Hrvati na godinu zarade 16.000 eura bruto i time smo sedmi sa začelja. U najbogatijem Luksemburgu na godinu se zaradi četiri i pol puta više, u Irskoj tri puta više.

"Dvadeset posto platite otprilike za poreze, za stanovanje oko trećina primanja. Znači ako dvoje ljudi radi, ako imaju prosječne plaće, život je i više nego lagodan", rekla je Ana Marija iz Irske.

Statistički, prosječni Europljanin zaradi 33.500 eura bruto na godinu.

"Ne ostaje im baš toliko puno više kao što naši građani možda misle zbog činjenice što su neke usluge dramatično skuplje nego u Hrvatskoj. Počnimo od prijevoza, stanovanja, zdravstva, obrazovanja", rekla je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

Potvrđuju to i naši gasterbajteri u Njemačkoj gdje je prosječna bruto godišnja plaća i 2.75 puta veća nego kod nas.

"Pola vam ode na stanarinu i režije, ostalo za život. Ako imate auto na kredit, ne ostane vam baš puno. Ni u Njemačkoj, nažalost. Druga su vremena, prije je to bilo lakše, moglo se uštedit", istaknuo je Željko iz Njemačke.

Prostora za uštede nemaju ni Slovenci s minimalnom plaćom.

"Za struju odlazi oko 60 do 70 eura, grijanje isto tako. Voda je oko 20 - 30 eura. Tu je i smeće, internet oko 50 eura", rekao je Leon iz Slovenije.

Ali oni s prosječnom ipak zarade i tisuću eura bruto više na mjesec od Hrvata. Žale se na skupu hranu, no ona je kod nas još i skuplja.

"Za četiri člana, ispod 200 eura isto tako ne možeš proći samo za hranu", rekla je Matea iz Slovenije.

Za utjehu nam je da više-manje isti životni stil, barem statistički, imaju Slovaci, Poljaci i Grci, dok se po plaćama znatno gore živi u Rumunjskoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

Popularni Članci