UKUPNO 64 NOVA OBOLJELA Jedna je osoba preminula u Zagrebu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Dimic/PIXSELL
Nacionalni stožer u 14 sati objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Prema novim informacijama, u Hrvatskoj imamo 64 novooboljelih od koronavirusa, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Ukupno je u zemlji dosad zaraženo 1407 osoba, piše Jutarnji.

Od jučer je preminuo bolesnik u KB Dubrava, riječ je o bolesniku starijem životne dobi. Brojka preminulih je 20.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je situaciju u domovima za starije u Koprivnici i Splitu.

- U Koprivnici smo dobili dojavu da je jedan pozitivan bolesnik. Tijekom prijepodneva sam kontaktirao epidemiološku službu. Svi su kontakti klasificirani i određene su im epidemiološke mjere. U Splitu je jučer bio izvid, imali smo sumnje na drugom katu koji nije ispražnjen. Četvero nema temperaturu pa su ostali u domu, ali su izolirani u sobi na katu koji je ispražnjen, a troje je premješteno u bolnicu, kroz nekoliko sati ćemo znati rezultate.

Pismeno izvješće epidemiološke službe u Splitu i Bernarda Kaića je napisano i predano ministarstvu zdravstva, o tome može detaljnije ministar Beroš - kazao je Capak.

- Stvari se odvijaju jako brzo. Po pitanju Splita, u kontaktu sam osobno i Capak s ravnateljicom županijskog zavoda za javno zdravstvo, u tijeku sjednice Vlade sam zaprimio izvješće epidemiološke službe. S obzirom da sam došao direktno tu, nakon pressice ćemo svi sjesti i evaluirati isto - kazao je Beroš.

Osvrnuo se i na novinarsko pitanje da je stigla potvrda županijskog doma zdravlja da je liječnica iz doma stupila s epidemiologom 29. ožujka.

- U izvješću koje smo dobili, a u kojem se nalaze ti detalji razmotriti isto. Prema podacima Zavoda iz javnog zdravstva, ni osoblje ni liječnica nisu kontaktirali navedenu instituciju.

Beroš je komentirao i situaciju sa zarazom u psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu.

- Znamo da je četvero zdravstvenih djelatnika iz navedene institucije pozitivno, detektirani su 7.4., učinjen je epidemiološki izvid. 34 djelatnika je bilo u kontaktima, prema njima je određena mjera samoizolacije kao i prema ostala dva bolesnica, ostali bolesnici su premješteni u Jankomir te su i prema njima poduzete epidemiološke mjere u donosu na činjenicu jesu li ili ne bili u kontakti sa zdravstvenim djelatnicima - kazao je Beroš.

Ministrica Vesna Bedeković komentirala je situaciju u domovima.

- Ono što mogu reći kada je u pitanju skrb o starijima i nemoćnima vezana za praćenje epidemiološke situacije ministarstvo je u suradnji s Nacionalnim stožerom i HZJZ-om izdalo u razdoblju od početka epidemije do današnjeg dana čitav niz preporuka.

Jedna od prvih preporuka bila je ona koja je izdana 27. veljače, a radilo se o preporuci zabrane posjeta u domove za stare i nemoćne.

To svjedoči da smo se rano na samim počecima počeli pripremati za sve ono što nas čeka, nakon toga jedna od bitnih preporuka se odnosila na zanavljanje ove iste preporuke, 13.3. i još jednom je ministarstvo naglasilo i provjerilo s domovima pridržavanja preporuka vezanih uz zabranu posjeta i ograničavanje kretanja korisnika u domovima, ne izvan prostora doma.

Jedna od bitnijih odluka i preporuka bila je ona Nacionalnog stožera koja se odnosila na mjere posebne organizacije rada u domovima za starije, gdje je postavljena obveza izvještavanja na 24-satnoj bazi ministarstva i od tada to redovito činimo.

U ministarstvu je prije tri tjedna osnovan stožer koji na dnevnoj bazi odgovara na sve telefonske pozive i mailove, ne samo svih naših pružatelja usluga nego i korisnika, održava se stalna komunikacija sa svima. Na dnevnoj bazi od 25.3. primamo izvješća svih naših ustanova - kazala je ministrica Bedeković.

- Svjedočite tome na osnovu svega što je ministrica rekla da je stožer poduzeo niz aktivnosti i utemeljio detaljne upute za postupanje u staračkim domovima.

Upute su vrlo detaljne, obuhvaćaju čitav niz aspekata funkcioniranja domova. Kao što znate, RH nije izolirana i sama u ovoj borbi, nju bije čitav svijet i  Europa.

U svim zemljama EU je problem sličan. Infekcija ulazi u zdravstveni sustav i domove za starije osobe. Usprkos našim mjerama koje su dokaz da sustav funkcionira imat ćemo ovakve ispade.

Dva su scenarija. Da korisnici domova moraju biti povremeno u bolnicama zbog promjene katetera, dijalize i drugih zahvata, ali znamo da niz djelatnika u domovima obavlja radne aktivnosti.

Nastojali smo naći odgovori podijelili ih u određene grupe. Djelatnici odlaze kućama, u dućane, ne možemo ih izolirati u potpunosti iako razmišljamo i o takvim mogućnostima.

Nemoguće je hermetički zatvoriti zdravstveni sustav ili domove za starije ljude i onemogućiti razvoj infekcije u istima.

Ova borba traje mjesec i pol dana. U tom periodu smo očuvali integritet zdravstvenog sustava i domova za starije. Odolijevali smo situacijama duže nego razvijenije države.

Naravno da ćemo i dalje sve napraviti što je u okviru našeg promišljanja i iskustava jer je riječ o novoj bolesti. Iz dana u dan, iz sata u sat odgovaramo na nove probleme kao što smo jutros odgovorili na problem u Koprivnici.

Kad sam imao blaže respiratorne tegobe otišao bi u bolnicu i radio svoj posao, više nas je kašljalo i kihalo jer tada te virusne bolesti nisu bile opasne.

Sada treba spomenuti i moramo biti svjesni toga. Da svaki simptom respiratorne bolesti mora biti temeljito suspektno na COVID-19 bolest. Ako smo toga svjesni i odgovorno se ponašamo svakako ćemo usporiti širenje bolesti.

Radimo sve da prolongiramo širenje infekcije, da je broj novooboljelih manji, da nema eksponencijalnog rasta, ali od početka napominjem da je pitanje koliko ćemo utjecati na krajnji ishod i doseg virusa.

Moramo mjere Stožera koje su promišljene u skladu sa svjetskim stožerima, moramo ih poštovati. Držimo se uputa - kazao je Beroš.

- Kontaktirao sam Kukuljevićevu, nije do kraja ispražnjena, ostalo ih je još osam za koje se traži rješenje. Ono će biti u skladu s onim što je rekao ministar.

Ili će ići u psihijatrijsku bolnicu koja može zbrinuti malde pacijente ili će biti otpušteni kućama - kazao je Capak komentirajući stanje u Kukuljevićevoj.

Ministrica Bedeković je kazala da se zaštitna oprema za domove i djelatnike nabavljala tako da su svi domovi za starije i nemoćne opremljeni zaštitnom opremom i dezinficijensima u mjeri u kojoj je to bilo moguće.

- Svi domovi kojima je oprema poslana dobili su je, ali i ostali domovi za djecu, osobe s invaliditetom, intelektualnim teškoćama, Centri za socijalnu skrb. Svjesni smo da to nije optimalno ali kontinuirano nabavljamo i distribuiramo opremu - kazala je Bedeković.

Popularni Članci