test

UBIO TROJE LJUDI Zavadlav proglašen krivim, dobio 40 godina zatvora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Oko 13 sati u zgradi splitskog Županijskog suda počinje izricanje presude Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo lani u Splitu.

Na izricanje je stigao Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić, uskoro se očekuje početak izricanja presude. Tu su i novinari te brojne policijske snage koje su raspoređene i oko zgrade suda, piše Index.

Zavadlav je proglašen krivim. Osuđen je na 40 godina zatvora, to je jedinstvena kazna za tri ubojstva. 

Ostat će u pritvoru do pravomoćnosti prisude. 

Zavadlav je proglašen krivim. 

Sada se čeka da sutkinja objavi koliko je godina zatvora dobio.

Odvjetnik Branko Šerić ranije je kazao kako ne zna da je toliko visoka kazna ikad do sad izrečena neubrojivoj osobi.

Šerić je već najavio da će se žaliti na presudu.

"Ne mogu reći što očekujem. Pred sud sam postavio neke dileme o kojima direktno ovisi visina kazne. Sad, hoće li ih oni prihvatiti, ostaje vidjeti", neodlučno će poznati odvjetnik. 

Najavio je da bi Zavadlav trebao doći na izricanje. 

"Doći će, dovest će ga. Ne bi ga doveli samo da se on usprotivi. A što će biti sutra, ne znam. Zadnji put kad smo razgovarali rekao je da želi doći", kaže Šerić. 

Dio javnosti smatra kako se pri iznošenju obrane trostruki ubojica pravio lud rekavši da želi Nobelovu nagradu za mir.

"Od početka tvrdim da je neubrojiv", kratko je kazao Šerić ne želeći dalje to komentirati. 

Zavadlav iznio obranu: Ja sam u to vrijeme bio na moru, ja to nisam napravio

Zavadlav, optužen za teško trostruko ubojstvo, u petak je iznosio svoju obranu u kojoj je uglavnom negirao zločine. Rekao je da sebe ne vidi na mjestu događaja, da nije kriv te sudu predložio da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir.

"Ja sam u to vrijeme bio na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Zašto bih to napravio? Još me nitko nije uvjerio da sam ja osoba koja je pucala. Žao mi je što živimo u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Iz ovoga se treba izvući pouka", kazao je optuženi Zavadlav.

Tužitelj zatražio 50 godina zatvora

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac je rekonstruirao Filipov život, ali i tragični događaj. Rekao je kako je obrana optuženog neosnovana, neprihvatljiva i smiješna, da je to odraz njegove ličnosti koju su utvrdili i vještaci te da na sebe želi okrenuti svu pažnju.

Tužiteljstvo je uvjereno kako su u postupku izvedeni dokazni postupci koji potvrđuju počinjenje kaznenog djela, kao i da je Zavadlav pomno isplanirao to što će napraviti.

"Bio je uporan da to realizira. Radilo se o bezobzirnoj osveti. Napravio je to usred bijela dana, u središtu grada, čekao je svoje žrtve i bilo mu je važno likvidirati ih jer je smatrao da su manje vrijedne, a i smetale su mu u životu. Nikome se ne smije dozvoliti da zakon uzme u svoje ruke. To bi bio divlji zapad, takvo ponašanje treba biti sankcionirano. Smatram da bi zatvorska kazna u trajanju od 50 godina bila dovoljna da se ostvari generalna prevencija", zaključio je Štrbac.

Branitelj optuženog Zavadlava odvjetnik Branko Šerić je u završnom govoru tvrdio kako njegov branjenik nije bio ubrojiv, što je pokazala i njegova obrana, te nastavio da kaznena djela nije počinio iz bezobzirne osvete, kao i da se u tom slučaju radilo o običnom ubojstvu.

Obrana: Zavadlav bio bitno smanjene ubrojivosti

Dodao je da je današnja Filipova obrana čista deluzija. Zgrožen je zahtjevom tužiteljstva koje za Zavadlava traži maksimalnu kaznu od 50 godina. Upozorio je i da se u hrvatskom pravosuđu događa da sud ne sudi, nego da vještaci presuđuju.

"Šokiran sam time jer se do sada u praksi nije dogodilo da osoba bitno smanjene ubrojivosti dobije maksimalnu kaznu. Pogotovo zato što je bitno smanjeno ubrojiva osoba sužene svijesti, a i pitanje je motivacije u tom trenutku. I to dovodi u pitanje je li se uopće radilo o osveti, a kamoli bezobzirnoj osveti. Pogotovo kada čujemo da je pucao u pogrešnu osobu, a ne u onu prema kojoj je trebao gajiti osvetničke namjere", kazao je Šerić.

Za što ga se sve tereti

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Zavadlava (26) tereti da je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. 

Osim za trostruko teško ubojstvo, tereti ga se i za nedozvoljeno držanje oružja te općeopasnu radnju. Zavadlav se nakon krvoprolića u Varošu predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubojstva. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije nego što je došao tamo, u obližnji kontejner na cesti je odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Popularni Članci