'

Ubijanje životinja kazneno djelo, postojeće kazne još strože!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Antonini
Ministarstvo pravosuđa prihvatilo je prijedlog udruge Prijatelji životinja pa se Zakonom više ne sankcionira samo teško mučenje životinja, već od sad i njihovo usmrćivanje, dok postojeće kazne postaju još strože.

Tako ubijanje životinja zakonski postaje kazneno djelo, dok se za mučenje životinja može dobiti i do dvije godine zatvora. Novost je i odredba kojom se zlostavljana životinja odmah oduzima zlostavljaču.

Dosad se za ubijanje ili mučenje životinja propisivala novčana kazna ili kazna od najviše šest mjeseci zatvora, no novi Zakon kaže „Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.“. Isto tako, kazna za mučenje i ubijanje životinja iz koristoljublja povećana je s godinu dana na dvije. Kazna zatvora do tri mjeseca za onog tko „iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme“ povećana na kaznu zatvora do šest mjeseci.

Zlotavljanje životinja je u posljenje vrijeme učestala pojava, a posljednji takav slučaj koji je šokirao Hrvatsku jest onaj koji se dogodilo na Silvestrovo, kada su zlostavljači psu u usta ugurali i aktivirali petardu. S teškim ozljedama glave primljen je u Veterinarsku stanicu, no nije mu bilo spasa. Rentgenom je utvrđeno kako su psa, prije nego što su mu ugurali petardu u usta, dva puta propucali zračnom puškom.

Popularni Članci