'

U otkup vraćeno 67 posto mlijeka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.avaz.ba
Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da se Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora nastavlja zaključno sa 20. ožujkom, nakon čega kreće druga faza Akcijskog plana koji će uključivati zamjenu zdravstveno neispravne stočne hrane u vlasništvu poljoprivrednika.

Iz Ministarstva su poručili kako će do iduće srijede izdati upute na koji će se način i pod kojim uvjetima moći zamjenjivati stočna hrana.

U otkup je inače do sada vraćeno 67 posto ukupnih količina mlijeka, odnosno 76.190 litara dnevno. Proizvođači koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofikastore i pridržavali se uputa stručnih službi, vraćeni su u otkup mlijeka od strane mljekara, budući je kod njih razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine.

Dio poljoprivrednika koji se nije pridržavao uputa stručnih službi, nego su krave nastavili hraniti svojom hranom, a što potvrđuju dvije uzastopne službene kontrole njihovog mlijeka i pozitivni rezultat na povišene razine aflatoksina, bit će isključeni iz otkupa. U Ministarstvu su pojasnili kako to znači da će im i službeno biti izdana mjera zabrane isporuke mlijeka, a posljedice daljnjeg saniranja šteta na farmi morat će sami snositi.

Ministarstvo je objavilo i da će do iduće srijede nastaviti s preuzimanjem mlijeka i odvoženjem u bioplinska postrojenja, a nastavlja se i mjera isporuke stočne hrane.

Media servis

Popularni Članci