U Hrvatskoj se najčešće prijavljuju nesigurne igračke, u EU odjeća i tekstil

Autor: Petar Ipšić
Neven Mimica, europski povjerenik za zaštitu potrošača, predstavio je novo izvješće o europskom sustavu za brzo uzbunjivanje kroz koji EU štiti potrošače od potencijalno opasnih i štetnih neprehrambenih proizvoda. 

Putem sustava RAPEX lani je poslano 2.364 upozorenja. U Hrvatskoj se najčešće prijavljuju igračke, sportska oprema, laseri i odjeća. U gotovo dvije trećine slučajeva, zemlja podrijetla prijavljenih proizvoda bila je Kina, uključujući Hong Kong, ali za deset posto proizvoda zemlja porijekla nije uopće utvrđena.

Prema godišnjem izvješću, RAPEX se u Hrvatskoj lani najčešće koristio za »prijavu« igračaka, na drugom su mjestu proizvodi iz kategorije hobija i sportske opreme, zatim laserski pokazivači, upaljači te odjeća, tekstil i modni artikli. 

Na razini cijele EU, najčešće se prijavljuje odjeća i tekstil te igračke, slijede električni uređaji i oprema, zatim motorna vozila i kozmetika. Zemlje članice najčešće upozoravaju na opasnost od davljenja, gušenja i ozljeda, ali i na kemijsku opasnost, odnosno prisutnost određenih štetnih tvari u obući, odjeći, igračkama. 

Više: Novi list

Popularni Članci