Todorić otrovao hrvatsko mlijeko pokvarenom stočnom hranom uvezenom iz Srbije?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.vecernji.hr
Vlasnik Agrokora Ivica Todorić navodno je preko svojih tvrtki u Srbiji jeftino kupio veću kolićinu pljesnivog kukuruza te ga izvezao u inozemstvo. Tamo ga je samljeo i prepakirao te ga zatim uvezao u Hrvatsku i prodao seljacima, mljekarima i stočarima. Tako su preko otrovane hrane aflatoksini dospjeli u mlijeko, piše Dnevno.hr.

„Još uvijek nisu otkriveni pravi krivci u aferi s toksičnim mlijekom“, upozorio je Sindikat PPDIV ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu u otvorenom pismu upućenom javnosti. Zbog toga, tvrde,  nesagledivu štetu već tjednima trpe dobavljači, proizvođači i distributeri mlijeka.

„Razlog povišenih razina toksičnih aflatoksina u mlijeku je silaža, koja je u uvjetima prošlogodišnje suše izuzetno nekvalitetna u cijeloj regiji. Radi se o pokvarenoj hrani kojom su seljaci hranili svoju stoku što je utjecalo na povišenu razinu aflatoksina u mlijeku“, istaknuo je za portal Dnevno.hr predsjednik sindikata PPDIV Šimo Orešković.

Zanimljivo je da je najveći proizvođač stočne hrane u Hrvatskoj tvornica Belje, u vlasništvu koncerna Agrokor tajkuna Ivice Todorića. Možda upravo u tome valja tražiti razlog zbog kojeg državni organi još uvijek nisu imenovali glavnog krivca za pokvareno mlijeko, odnosno onoga tko je seljacima prodao pokvarenu stočnu hranu.

Ono o čemu se među seljacima otvoreno priča, a javnosti taji, jest činjenica kako je za aferu s toksičnim mlijekom upravo odgovoran najbogatiji hrvatski tajkun Ivica Todorić.

Ugrozio zdravlje ljudi kako bi zaradio

On je navodno, tvrde izvori, preko svojih tvrtki u Srbiji jeftino kupio veću količinu pljesnivog kukuruza te ga izvezao u jednu stranu zemlju. Tamo ga je, tvrde oni, usitnio i prepakirao te ga zatim uvezao u Hrvatsku i prodao seljacima, mljekarima i stočarima. Tako su preko otrovane hrane aflatoksini dospjeli u mlijeko.

„Naša vlastita silaža kojom hranimo stoku nije mogla biti uzrok toliko visokoj razini toksina u mlijeku. To može uzrokovati jedino 'smjesa' stočne hrane koja se prodaje na tržištu. Za trovanje je kriv uvezeni kukuruz“, tvrdi Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog Saveza Udruga proizvođača mlijeka Hrvatske. 

No, iako su od strane inspektora Ministarstva poljoprivrede identificirane farme na kojima je pronađeno toksično mlijeko, oko imena poduzeća čiju su hranu jele životinje, vlada zavjet šutnje.

Navedenu informaciju pokušali smo dobiti od Dukata, Vindije i Megglea, u činim je mliječnim proizvodima pronađena povišena količina aflatoksina. Niti u jednom od njih tu nam informaciju nisu htjeli dati, iako su njihovi inspektori sve jasno utvrdili na terenu. Navedene tvrtke svoje proizvode prodaju putem trgovačkog lanca Konzum, Ivice Todorića, pa je njihova 'šutnja' više nego razumljiva.

Od Todorićeve hrane oboljevala stoka

Zanimljivo je da su s nekvalitetnom stočnom hranom koju proizvodi Todorić slavonski seljaci imali problema već i ranije, o čemu je pisao portal Politika.com. O svom iskustvu s Beljem progovorio je jedan uzgajivač svinja. 

„Primjećivao sam da svinje slabije jedu. Poslao sam stočnu hranu na analizu u Vinkovce i dobio katastrofalne rezultate. Radilo se o pokvarenoj hrani bez gotovo ikakvih proteina i minerala koje bi ona po deklaraciji morala sadržavati. O rezultatima ispitivanja sam odmah obavijestio Belje kooperaciju d.o.o. i tražio razgovor. Odgovorni su priznali da hrana nije baš najbolja, ali je konverzija i dalje u odnosu 1:3,6 što njih zadovoljava. Ja sam negodovao, bezuspješno jer zbog loše hrane svinje povremeno obolijevaju, ne smrtonosno ali obolijevaju i liječe se na moj trošak . Meni se obračunavala cijena najkvalitetnije hrane, a dobivao sam škart. Jedan od tehnologa mi je prijateljski savjetovao da sagradim još jedan manji objekt i da u njemu hranim svoje svinje s kojima bi namirivao mortalitet i troškove liječenja. Tako bi si smanjio gubitke“, ispričao je slavonski stočar.

Istu praksu, čini se, Todorić nije prekinuo do danas. U Agrokoru su se naime oglušili na službeni upit o kvaliteti stočne hrane koju proizvodi Belje. Isto su postupili i u PR agenciji IM&C Ankice Mamić, zaduženoj za odnose s javnošću te tvrtke. 

Ministar Jakovina štiti tajkuna

Na zid šutnje naišli smo i u Ministarstvu poljoprivrede. Na čak dva postavljena upita nismo dobili odgovor. Ivica Todorić očito uživa snažnu zaštitu političara Kukuriku koalicije.

Međutim, najmanje što duguju hrvatskoj javnosti je objasniti zašto će novcem hrvatskih građana od seljaka otkupljivati toksično mlijeko, kao što je najavio ministar Tihomir Jakovina, umjesto da štetu podmiri onaj koji ju je uzrokovao.

To bi možda i bilo moguće kad se ne bi radilo o Ivici Todoriću.

Izvor: Dnevno.hr

Popularni Članci