STRAHUJE ZA SVOJE ZDRAVLJE Ante je već 18 dana bez lijeka zbog duga bolnice: Pisao sam i Berošu, nije reagirao

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ilustracija Antenazadar.hr
Zbog duga države od 5 milijardi kuna veledrogerije su obustavile isporuku lijekova i tvrde da im dobavljači više ne žele dati robu. U problemima su sve opće i županijske bolnice s dugom starijim od 500 dana.

Teško bolesni Ante Ledenko iz benkovačkog kraja na svojoj je koži osjetio posljedice redukcije isporuke lijekova bolnicama.

Ovaj 33-godišnjak ima više ozbiljnih dijagnoza. Boluje od Chronove bolesti, srčane miokardiopatije i celijakije. Od 2009. godine liječi se u KBC-u Zagreb. Tamo je 7. svibnja 2019. godine dobio biološku terapiju lijekom Remsima.

– Zadnji put sam na Rebru bio u ožujku ove godine. No, kako je tada stigao lockdown, a situacija s koronavirusom se nastavila, liječenje su mi prebacili u Zadar. Redovito sam primao terapiju do najnovijih problema s dugom bolnice i nestašicom lijekova, kaže Ante koji je već 18 dana bez Remsima koji mu omogućuje život bez nepodnošljivih bolova.

– Liječnik s Rebra s kojim sam se nedugo telefonski konzultirao kazao mi je da najviše tri dana smijem biti bez terapije, jer nakon toga se stvore antitijela i lijek više nema učinka. Jutros su me nazvali iz naše bolnice i rekli mi sretnu vijest – stigao je lijek! Računao sam kako ću sutra otići do Zadra i napokon primiti potrebnu dozu, no nakon dva sata kontaktirali su me ponovno i rekli kako ipak nije stiglo potrebnih 12, već samo 6 bočica lijeka kojeg primam putem infuzije. Kada su to čuli moji liječnici iz Zagreba, poludjeli su, priča nam Ante koji se s teškim dijagnozama lavovski bori od 20-ih godina svog života. Navikao je i na patnju i na činjenicu da mu zbog zdravstvenog stanja pati socijalan život. Ipak, ne miri se s činjenicom da zdravstvene djelatnike nije briga što mora živjeti bez jedine slamke spasa, lijeka koji ga pošteđuje dodatnih komplikacija.

– Meni je zdravlje ugroženo, imam preko 20 krvavih stolica dnevno. Pisao sam i ministru Berošu, nije reagirao. U zadarskoj bolnici kažu “doći će, doći će”, piše Antena Zadar.

Svi koji žele pomoći, mogu uplatiti iznos na Antin račun u nastavku.

.

Popularni Članci