JESTE LI MEĐU NJIMA? Vlada donosi zakon koji će spasiti preko 30 tisuća građana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © RZ - Fotolia.com
Nakon tri runde dorađivanja, Vlada će sutra usvojiti Zakon o stečaju potrošača popularno nazvan - Zakon o osobnom bankrotu. Trebao bi donijeti izlaz iz dužničke krize za najteže dužnike, ali uz višegodišnje odricanje i život pod paskom suda i vjerovnika, donosi RTL.

Ne lagan, ali nekakav izlaz iz dužničkog ropstava za mnoge obitelji u Hrvatskoj mogao bi biti Zakon o stečaju potrošača kojeg sutra treba usvojiti Vlada.

Brojke su, naime, porazne. Dug građana bankama udvostročen je u deset godina sa 65 milijarda na čak 126 milijarda kuna krajem prošle godine.

Više od 322 tisuće blokiranih građana duguje 28 milijarda kuna. U prosjeku, mjesečno je nevjerojatnih tri i pol tisuće blokiranih računa više.

U postupak osobnog stečaja moći će oni s dugom većim od 30 tisuća kuna koji ne uspijevaju podmiriti dulje od tri mjeseca. Ako se nagodba vjerovnika i dužnika ne postigne u maksimalno 90 dana, sudski povjerenik preuzima upravljanje svom imovinom dužnika na jednu do pet godina. Dužniku ostaje samo minimalna nakanda i jedina nekretnina u kojoj živi. Kolika će biti naknada, određivat će sud.

"Naravno da neće biti 800 kuna nego iznos dovoljan za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", poručila je zamjenica ministra pravosuđa Renata Duka. 

Ministarstvo računa da će bar 30.000 ljudi problem pokušati rješiti izvansudskom nagodbom, a da će stečaj proglasiti oko 7.500 dužnika.

Cijeli tekst pročitajte na RTL-u.

Popularni Članci