Slučaj novinarke Babić je presedan u Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: novilist.hr
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka oštro je kritizirao slučaj novinarke Jasne Babić koja je jučer pritvorena u Remetincu jer se nije odazvala na sudske pozive za raspravu na Općinskome kaznenom sudu u slučaju privatne tužbe Josipa Radeljaka.

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva kritizirao je pritvaranje novinarke Jasne Babić, nazivajući ovaj slučaj presedanom u Hrvatskoj. Istaknuo je da se u 22 godine od kada je Hrvatske nije dogodilo da je neki novinar uhićen i zadržan radi nedolaska na sud. Podsjetio je kako je HND prvi reagirao, tražeći da se Jasna Babić pusti iz zatvora jer ni jednom novinaru nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na susku raspravu, koja još uvijek nije ni sazvana.

Duka je istaknuo  kako je na ovaj slučaj reagirala medijska organizacija za jugoistočnu Europu SEEMO (South East Europe Media Organisation). Pritvaranje novinarke osudio je i Hrvatski P.E.N, centar i predstavnica Organizacije z aeuropsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Novinarka Jasna Babić pritvorena je u Remetincu, jer se nije odazivala na pozive suda u procesu koji je protiv nje pokrenuo poduzetnik Josip Radeljak. Protiv novinarke je primijenjena 'krajnja mjera' osiguranja dolaska na sudsku raspravu temeljem zahtjeva Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Popularni Članci