'

Slovenski parlament o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: vecernji.hr
Slovenski parlament bi, na prijedlog premijera Janeza Janše, na izvanrednoj sjednici trebao odlučivati o memorandumu o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom o granici u Piranskom zaljevu.

''Vlada predlaže da Parlament na sjednici 4. veljače, raspravi stajališta oko memoranduma i odluči se kakav će podnesak Slovenija poslati arbitražnom sudu. Vlada predlaže da se Parlament odluči između osnovne varijante ili varijante s minimalnim izmjenama'', poručio je slovenski premijer.

Janšin prijedlog da se o podnesku izjasni Parlament izazvao je protivljenje oporbe, koja je poručila da se tim činom riskiraju odnosi s Hrvatskom, te se šalje loša poruka Europi. Hrvatska će arbitražnom sudu svoj podnesak poslati 11. veljače.

I dok se čeka rješenje za granicu, uvjet za slovensku ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora je dogovor o dugu Ljubljanske banke. Brzo rješenje očekuje i SAD. Takvo razmišljanje prenio je američki potpredsjednik Joe Beiden koji se s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem susreo na Međunarodnoj konferenciji u Münchenu.

''Vjerujem da će se rješenje naći na obostrano zadovoljstvo i bilo bi dobro da Slovenija ne bude zadnja zemlja koja će ratificirati sporazum'', poručio je Josipović u razgovoru za Media servis.

 

Media servis

Popularni Članci