SJEĆATE SE LIKA KOJI JE PRIJAVIO JOSIPU LISAC? Upravo je kazneno prijavljen, u Dubrovniku ukrao bolesnom starcu preko dva ipo milijuna kuna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Miso Lisanin/HaloPix/PIXSELL
Boško Županović, 45-godišnji poduzetnik, podrijetlom iz Konavala do medijske pozornosti posljednji put došao  je nakon inauguracije predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića kada je kazneno prijavio izvođačicu himne Josipu Lisac zbog 'zavijanja' i 'izrugivanja'.

Inače, o  Županoviću su tada  u javnost izašli detalji iz kojih se vidjelo kako se i on sam nekada znao izrugivati, konkretnije s hrvatskim zakonodavstvom. Poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo za Index je tad bio rekao kako je Županović prevarant i policijski doušnik te da ga je i on kazneno prijavio.

"Prevarant i policijski doušnik", rekao je za Index odvjetnik Anto Nobilo, koji se Županovića sjeća s prijelaza stoljeća i iz vremena suđenja "zločinačkoj organizaciji".

"Kolega Rajko Mlinarić, koji je tada radio u mom uredu, a sad je sudac Ustavnog suda, zastupao je Županovića u pokušaju odgode ili smanjenja zatvorske kazne. Međutim, Županović se kod nekog čovjeka predstavljao kao zaposlenik mog ureda i uzeo mu akontaciju za zastupanje. Čovjek mi je došao u ured i sve ispričao pa sam protiv Županovića odmah podnio kaznenu prijavu", prisjetio se Nobilo događaja od prije gotovo dva desetljeća.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske županije danas su uputili priopćenje za javnost o tome kako je podignuta kaznena prijava protiv neimenovanog 45-godišnjaka. Njega se nakon ''provedenog kriminalističkog istraživanja policijskih službenika Službe organiziranog kriminaliteta ove Policijske uprave sumnjiči za više kaznenih djela prijevare kojim je, danas pokojnom, a u to vrijeme teško bolesnom državljaninu Republike Hrvatske, pričinio materijalnu štetu u iznosu od najmanje 2 600 000,00 kuna.''Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje kako je u pitanju upravo Županović.

Kako je Index pisao početkom godine na portalu zagrebačkog Pravnog fakulteta ostala je zabilježena sudska crtica o Bošku Županoviću:

"U nastavljanju istrage o aferi u pravosuđu istražni sudac iz Rijeke Veljko Miškulin saslušat će na Županijskom sudu u Zagrebu nekoliko svjedoka. Iskaz bi trebali dati predsjednik Općinskog suda u Dugom selu i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu koji su, na osnovi medicinske dokumentacije, potpisali odgodu za izvršenjem zatvorskih kazni Boška Županovića. Županović ima već mnogo kaznenih djela zabilježenih u dosjeu, a nakon što je uhvaćen u švercu ljudi i bijega iz Hrvatske MUP je za njim raspisao međunarodnu tjeralicu. Dok je služio zatvorsku kaznu zbog prijevare 1995. u Dubrovniku nad njim je obavio vještačenje specijalist neuropsihijatar dr. Niko Glavić. Kod Županovića je našao 'poremećaj osobnosti u vidu psihopatski strukturirane ličnosti' te je ocijenio da je Županovićeva sposobnost upravljanja vlastitim postupcima umanjena, no ne bitno."

"U istrazi o aferi u pravosuđu Županović je bio ključni svjedok tužiteljstva, ali je nakon prikupljanja novih dokaza ubrzo postao prvookrivljeni", stoji na portalu Pravnog fakulteta. Afera u pravosuđu koja se spominje u ovoj crtici završila je ostavkom tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Županović je Ortynskom u procesu protiv "zločinačke organizacije" trebao poslužiti kao svjedok za tezu da odvjetnici optuženih podmićuju suce.

Županović je, javljaju slovenski mediji, i dalje aktivan u nogometnom biznisu. Upravlja nogometnim klubom Koper i utjeruje njihove dugove.

 0

Dodajmo kako mu je i društvena mreža prepuna fotografija s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem, Kolindom Grabar Kitarović pa sve do Carla Ancelottia. S kime će se u budućnosti družiti i fotografirati ovisi o sudskom epilogu.

Popularni Članci