Servis AccuWeather objavio je prognozu za ljeto 2021. godine, evo što nas čeka!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Globalni meterološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku europku prognozu za ljeto 2021. godine.

Globalni meterološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku europku prognozu za ljeto 2021. godine.

Tim meteorologa upozorava na ozbiljne probleme poljoprivrednika koje bi se mogle dogoditi tijekom ljeta zbog ekstremnih vrućina i nedostatak duljih kišnih epizoda. Čak i neke ljetne kulture mogle bi se suočiti s problemima s obzirom na to da se zimsko vrijeme ove godine zadržalo dulje nego što je uobičajeno.

Srednja Europa i Balkan

Olujni trag diljem Europe nastavit će se pomicati prema sjeveru kontinenta tijekom cijelog ljeta, a sušniji uvjeti zavladat će nad središnjim i jugoistočnim dijelovima.

Vrućina će se širiti i iz Španjolske i Italije pa sve do juga Ujedinjenog Kraljevstva, sjeverne Francuske, Belgije, Njemačke, južne Poljske, Ukrajine i balkanskih zemalja. 

"Na zapadu i na istoku može biti vrućine, ali nikada istovremeno", rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. "Rijetko se događa da je vrućina ravnomjerno raspoređena na dva dijela kontinenta. Vjerojatnije je da će vrućina dolaziti u valovima", dodaje.

Dulja razdoblja vrućine očekuju se u Francuskoj i Njemačkoj tek krajem srpnja i početkom kolovoza.

Na području srednje Europe i Balkana tijekom lipnja se očekuju prosječne temperature od 19 do 21 Celzijev stupanj, a u srpnju od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva. U kolovozu se očekuje da će prosječne temperature početi padati prema 19 do 21.

Ovog se ljeta na području srednje Europe i Balkana očekuje da će količina oborina biti niža od prosječne, pogotovo u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na području Dalmacije očekuje se vrlo vruće ljeto s manje oborina od prosjeka.

Na području srednje Europe i Balkana najviše topline i sušnog vremena očekuje se sredinom i krajem ljeta. Kako kažu meteorolozi, to ne isključuje pojedine epizode olujnih nevremena i grmljavine na tom području. Ali one ne bi trebale biti dugotrajne.

Popularni Članci