SAD SE UHVATIO PLENKOVIĆA Milanović: On je narikatelj, paž i plameni jazavac!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: LK
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Samoboru je nazvao je premijera Andreja Plenkovića "narikateljem od 50 godina", kazavši da se ne može načuditi što je iz svega proizašlo da je premijer predmet napada.

- Pitam na što je mislio kad je rekao da sam u kampanji 2016. posijao mržnju? Morat će na to odgovoriti. Ne znam na što misli. Ponavljam to pitanje i ponavljat ću ga svakog dana. Moramo razgovarati s ljudima koji se osjećaju marginalizirani, objasniti im da ti neprijatelji ne postoje. Ne prijetiti uhićivanjima. Ne otkrivati što će raditi policija. A prije par dana nitko ništa nije znao. Kažu u Hercegovini, lako je tuđom palicom po gloginjama. Gloginje su vrlo oštre. Svi imamo svoju povijest bolesti.Kad gledate web stranice vladajuće stranke morate se potruditi shvatiti je li ta stranka postojala u razdoblju osim 2000. do 2016. Ne postoji Ivo Sanader, Jadranka Kosor... Bogami, jesu postojali. Neki su svoje sinekurice gradili na govoru mržnje, hihotali se u rupčiće, a ja sam pozivao da se urazumimo. Što sam ja 2016. u kampanji posijao? Ajde, Plenkoviću! Lako je ovako iz Bruxellesa. Njima odgovara ovo naricanje žrtve - rekao je predsjednik države, a piše Jutarnji

Osvrnuo se i na komentare da je perfidan.

- U međunarodnom ratnom pravu, Plenković to zna, postoji razlika između lukavstva i perfidije. Nisam naročito lukav, a perfidija je zlouporaba prava. Lukavstvo je drugo. Perfidan nisam, naivan nisam. Plenkoviću, na što si mislio o govoru mržnje 2016.? Do jučer smo slušali da je nepoznato što radi policija, a danas govorimo o privođenjima. Neki šute, nekima je neugodno. Komuniciram s njegovim ljudima, ne smatram ih najboljim prijateljima, ali nisu mi ni neprijatelji. Ovo je opasan posao u koji je Plenković dolutao. Dobio sam masu prijetnji. Ako nisi sposoban to preživjeti, idi doma mami. Pred Saborom i Vladom stoje ljudi sa pištoljčićima. Tog jutra nazvao sam Plenkovića, ne on mene. Ti policajci rade za manju plaću nego čovjek koji ih je htio pobiti. Nije se prepao, takva kukavica nije, ali manipulira. Zašto? To pitajte njega - kazao je Milanović.

- Sve što govorim potkrjepljujem dokazima. A oni? Ništa kao ne znaš, a sad hapsiš. Pucalo se pravom municijom, policajac je čudom preživio, tako što je kraktim pištoljem čuvao donji dio leđa Plenkovića. U Bruxellesu su zatvoreni prozori, miješaju se razni plinovi, možda ga je to pomutilo. U Sabor je ušao kao proteže Jadranke Kosor koju sada izbjegava na ulici, a kasnije i kao štićenik Karamarka. Doveden je kao paž. To se tako radi u demokracijama, ja mu ne mogu ništa, zaštićen je od svega osim moje riječi. Glavnu državnu odvjetnicu uzeo sam u zaštitu, na neki način, nije odgovorna za neke stvari kje su počele par dana prije njezinog imenovanja. kada premijer kaže da nije znao ništa, ne govori istinu. Ne mogu o detaljima. Ozbiljni političar, državnik, o takvim stvarima ne priča. Čak i da je istina da si meta, o tome se šuti. Zar sam ja trebao svako pismo u 14 godina pročitati pred medijima. Ne mogu govoriti, to nije tema razgovora, kao ni kada sam i gdje letio -  dodao je. 

Premijera Plenkovića u jednom je trenutku počastio epitetom "plameni jazavac".

- Do jučer ne zna ništa, a danas riga vatru kao plameni jazavac. Nema opravdanja, neiskusan je, a ovo je posao za tvrde žene i muškarce - kazao je. 

Popularni Članci