Promijenila se pravila na granicama. Evo što to znači za one koji idu prema ili iz BiH

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Nacionalni stožer Civilne zaštite jučer je donio novu odluku o prelascima državne granice. Njome se ograničavaju neobvezni dolasci u Hrvatsku, pogotovo iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa, poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike. 

"Putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test od 48 sati i odredit će im se izolacija od 14 dana. Trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika", kazao je tom prilikom Božinović. 

Nova pravila su uvedena i kad se radi o granici između Hrvatske i BiH, što je zanimljivo u kontekstu Dubrovačko-neretvanske županije. Tako svi oni koji žele ići iz Hrvatske u BiH ili obratno, mogu to napraviti bez PCR testa, ali samo ako će se vratiti natrag u roku od 12 sati i samo u određenim situacijama. To se odnosi na studente, učenike i stažiste, radnike i samozaposlene osobe poput zdravstvenih djelatnika, pograničnih i upućenih radnika te sezonskih radnika, radnike u sektoru pomorstva i prometa te osobe koje putuju zbog nužnih obiteljskih i poslovnih razloga, kao i one koje putuju zbog neophodnih zdravstvenih razloga. 

Iz Pu dubrovačko-neretvanske pojasnili su iz PU dubrovačko-neretvanske  pa tako navode da zbog povećanog dolaska osoba koji putuju zbog volontiranja ili dovoženja humanitarne pomoći, uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u RH temeljem prethodne suglasnosti Stožera, bez testa.

'Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih, poslovnih razloga ili gospodarskih interesa imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Za boravak duži od 12 sati potreban je negativni PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, odnosno bit će  propisivana samoizolacija do prispijeća negativnog PCR testa nakon testiranja po dolasku u Republiku Hrvatsku.

Navedeno pravilo se primjenjuje i na državljane EU/EGP koji iz RH zbog neodgodivih osobnih razloga putuju u treću zemlju i tamo se ne zadrže dulje od 12 sati.

 Nova je odluka usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa. Popis država će donijeti HZJZ, a prema tim putnicima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere.

Morat će na ulazu u RH predočiti negativan PCR nalaz uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana. To su Velika Britanija i Južnoafrička Republika. Samoizolacija se u tih osoba može skratiti na sedam dana ako se o svom trošku testira PCR testom i ako nalaz bude negativan,' napisali su detalje.

Popularni Članci