Primorac: Bilo bi dobro kad bismo imali porez na nekretnine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: lk
Nižu se reakcije na najavljene povišice i dodatke na plaću! Povišice ili mrvice - o tome je RTL razgovarao s ministrom financija Markom Primorcem.

"Apsolutno možemo jamčiti veće plaće svima. Mi smo i u prezentaciji koju smo naslovili 'Porezne izmjene u 2023. godini' da ne izgleda preambiciozno u reformskom smislu. Cilj je bio jednostavan i jasan. Uz izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost, dobit i ostalih zakona - ključni je cilj bio napraviti određene zahvate u Zakonu o porezu na dohodak i doprinosima i omogućiti povećanje plaća svima uslijed intervencija države i to od 1. siječnja sljedeće godine. Ta intervencija se sastoji od 3 ključna stupa. Prvi je intervencija u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje I. stup. Drugi stup je u sustavu osnovnog osobnog odbitka i treća je nešto što je omogućavanje veće autonomije jedinicama lokalne samouprave, a to je spajanje prireza s porezom na dohodak. Ovaj posljednji stup nema veze s povećanjem plaće ako se za to ne odluče jedinice lokalne samouprave. Ali, ova prva dva jamče veću plaću - svima,"  kaže ministar za RTL

"Svaki gradonačelnik ili kandidat za gradonačelnika ili načelnika imat će malo veće mogućnosti nego sada. Do sada su imali mogućnost utvrđivanja cijena vrtića… Ako govorimo o porezima lokalnih jedinica, i dosad su lokalne jedinice imale mogućnost utvrđivanja stopa pojedinih poreza. Kod poreza za kuće za odmor su imale mogućnost utvrđivanja poreza između 5 do 15 kuna po četvornom metru. Kod poreza na potrošnju su ga mogli uvesti od 0-3 posto. I ono što smo učinili na ovaj način spajanjem prireza s porezom na dohodak - omogućili smo da i kod poreza na dohodak imaju ograničenu autonomiju jednako kako imaju i za sve ostale lokalne poreze," kazao je. 

Govorio je i o porezu na nekretnine. 

"Porez na nekretnine je još jedan instrumentić u kutijici alata lokalnih čelnika i bilo bi dobro da postoji. Međutim, nije u programu ove Vlade. Sigurno neće do kraja mandata ove Vlade biti uveden," izjavio je. 

Popularni Članci