POLARNI VAL U HRVATSKOJ Danas u zemlji moguć snijeg, DHMZ pooštrio upozorenja za hladnoću

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
U Hrvatsku je stigao polarni val.

Iz DHMZ-a upozoravaju na hladne valove koji mogu ugroziti ljudsko zdravlje - tako je umjerena opasnost za zdravlje za danas označena za splitsko i riječko područje, piše Index.

Danas na očekuju niske temperature, -10 u gorju, u većini unutrašnjosti temperatura će se kretati između -7 i -2, na obali i otocima od -1 na sjevernom dijelu do 5 na jugu.

U unutrašnjosti je mjestimice moguć snijeg, osobito u prvom dijelu dana kad je u središnjim kopnenim predjelima moguća i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognozira za danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U drugom dijelu dana oborina će biti uglavnom u Dalmaciji, mjestimice malo kiše, ponegdje i snijeg, a na sjeveru zemlje postupno smanjenje naoblake i česta sunčana razdoblja.

Na kopnu vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu istočnjak i jugoistočnjak sredinom dana će okrenuti na buru i jačati na jaku s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura od 0 do 5 te između 6 i 10 stupnjeva Celzijevih na moru.

Vrhunac hladnog vala u nedjelju

Idući će dani na moru biti sunčaniji, osobito u Dalmaciji. No bit će sve hladnije, a osjetu hladnoće pridonijet će povremeno jaka bura i sjeverni vjetar. U nedjelju - porast naoblake, na sjevernom Jadranu prema večeri i kiša, a u Istri susnježica i snijeg, piše HRT.

Povremeno slabog snijega, uz osjetan pad temperature bit će u unutrašnjosti. Snijeg će većinom padati u sjevernim kopnenim predjelima, ponajprije u Slavoniji i Baranji. Od petka dulja sunčana razdoblja. No sa sjevera će stizati osjetno hladniji zrak zbog čega je DHMZ objavio upozorenje na opasnost od hladnog vala. Njegov je vrhunac u nedjelju, kada se očekuju najniže temperature i do -15 Celzijevih stupnjeva. 

HZJZ objavio preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

"Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede uzrokovane hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika."

Popularni Članci