'

POČINJE JOŠ JEDAN TOPLINSKI VAL Dubrovnik sutra u 'narančastom', a od srijede ide u 'crveno'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Krenuo je novi toplinski val koji bi mogao trajati sve do kraja tjedna.

Velika opasnost od vrućine očekuje se sutra na dubrovačkom, splitskom i riječkom području koja su označena narančastim upozorenjem, a od srijede će prijeći u crveno upozorenje ili vrlo veliku opasnost od vrućine.

Istodobno, u srijedu i četvrtak u kontinentalnom dijelu Hrvatske na snazi će biti narančasto upozorenje, odnosno velika opasnost od vrućine, i to u svim kopnenim područjima: osječkom, karlovačkom, gospićkom, kninskom i zagrebačkom, prognozirali su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U petak je za cijelu Hrvatsku na snazi crveno upozorenje, osim na gospićkom području, gdje je na snazi narančasto upozorenje. To znači da će diljem zemlje opasnost od vrućina biti vrlo velika.

Detaljna prognoza za sutra

Sutra će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab, a povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar. Minimalna temperatura između 19 i 21, a danju vruće, oko 35 stupnjeva, prognozira za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

U središnjoj Hrvatskoj također vruće uz najvišu temperaturu između 32 i 35. Prevladavat će sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.

Veća vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu sutra poslijepodne je u Gorskoj Hrvatskoj, dok će prijepodne prevladavati sunčano. Pretežno sunčano bit će na sjevernom Jadranu gdje će osobito u prvom dijelu dana puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Najviša temperatura u gorju oko 30, na moru od 32 do 35.

Sunčano vrijeme i vrućina obilježit će utorak na srednjem Jadranu, još više u unutrašnjosti Dalmacije, gdje ipak u poslijepodnevnim satima može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Noću i ujutro bit će na moru ponegdje vrlo toplo. Puhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more, kakvo će biti i na jugu Hrvatske. 

Uz pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka će već ujutro nekima biti previsoka, do 26, a najviša dnevna bit će od 31 do 35, u zaobalju i malo viša. Osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura između 25 i 27 stupnjeva.

Vrhunac toplinskog vala u petak

I u nastavku tjedna nastavak ljetne vrućine uz još jedan toplinski val, čiji će vrhunac biti u petak. Prevladavat će sunčano, a uz razvoj oblaka mjestimičnih pljuskova može biti u srijedu i četvrtak.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće uz vrlo tople noći. Manje osvježenje danju donosit će vjetar s mora, jugozapadni i sjeverozapadni. Međutim, i dalje će na snazi biti najviši stupanj upozorenja na vrućinu koja može djelovati na zdravlje.

Popularni Članci