POČELA JE BORBA Za 11 zastupničkih mjesta bori se 275 kandidata

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Promo, Facebook
Državno izborno povjerenstvo sinoć u 22 sata objavilo je potpune pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova u Europski parlament. Za 11 mjesta u Europskom parlamentu borit će se 275 kandidata iz sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih lista. 

Izborna promidžba počela je s prvim minutama 7. travnja, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Kampanja će trajati 47 dana, do petka, 23. svibnja u ponoć. Subota, 24. i nedjelja, 25. svibnja do 19 sati vrijeme su izborne šutnje.
Za 11 zastupničkih mjesta u Bruxellesu borit će se sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih lista, dakle ukupno 25.

Na kandidacijskim listama ukupno je 275 kandidata, tj. 180 kandidata (65,5 posto) i 95 kandidatkinja (34,5 posto).

Među sedam koalicija koje izlaze na izbore za Europski parlament su i koalicije dviju najjačih stranaka - SDP-a i HDZ-a. SDP na izbore izlazi sa HNS-om, IDS-om i HSU-om. HDZ je na čelu koalicije u koj su HSS, HSP-AS, BUZ, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka. 

Samostalno na euroizbore izlaze Hrvatski laburisti - stranka rada, te ORAH Mirele Holy. Na isti način nastupa i Abeceda demokracije, Akcija mladih, Autohtona Hrvatska stranka prava, Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka. Hrvatska radnička stranka, Hrvatska stranka reda, Međimurski demokratski savez, Nezavisna lista Ante Đapića također izlaze samostalno. 

Biračima se samostalno predstavljaju i Piratska stranka, Pokret za modernu Hrvatsku, Savez za promjene, Snaga Roma Hrvatske, Socijalistička partija Hrvatske, Socijalistička radnička partija Hrvatske, Stranka hrvatskog zajedništva i Stranka umirovljenika.

Najmlađi kandidat je Mihael Peklar iz ORAH-a, rođen 1995., a najstariji Vladimir Konečny iz Abecede demokracije, rođen 1934. godine. Najmlađa kandidatkinja je Marija Drenski iz Hrvatske radničke stranke (1991.), a najstarija Jasna Tkalec iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (1941.).

Izbori su specifični zbog primjene tzv. preferiranog glasovanja. Bira se stranačka lista, ali može se zaokružiti i konkretan kandidat na listi pa stranački redoslijed kanidata nije presudan.

Svi se nadaju da će izlaznost biti veća od lanjske, kada je europskim izborima pristupilo 20 posto birača.  

Potpune kandidacijske liste, njih 25, pogledajte u priloženoj datoteci. 

Priložene datoteke: 1.pdf

Popularni Članci