Po šparogi 50 lipa državi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.poljoprivreda.ba
Ukoliko ste i vi namjeravali narednih dana krenuti u branje šparoga, pritom još u državnoj šumi, razmislite još jednom jer troškovi za to daleko su od skromnih, prenosi Index.hr.

Naime, za skupljanje šumskih plodova poput gljiva, kestena ili šparoga u državnim šumama potrebno je ishoditi dozvolu područne šumarije Hrvatskih šuma, doznaje Glas Istre od rukovoditelja Odjela za ekologiju u buzetskoj podružnici Uprave šuma Borisa Černehe.

Za branje šparoga nije dovoljno od Hrvatskih šuma dobiti dozvolu, već državi treba i platiti naknadu. Naknada se plaća po sakupljenoj količini, a po cjeniku Šumarije Hrvatskih šuma, za stručak šparoga od deset komada trebalo bi platiti naknadu od pet kuna, dakle 50 lipa po šparogi.

Procedura je više nego komplicirana. Berač bi za branje šparoga u državnim šumama trebao ishoditi dozvolu, a nakon sakupljanja ponovo doći s ubranom količinom te platiti prema cjeniku. Predviđena kazna za sakupljanje šumskih plodova bez dozvole Hrvatskih šuma iznosi od tisuću do sedam tisuća kuna, a može je uručiti inspekcija zaštite okoliša ili šumarska inspekcija.

Izvor: Index.hr

Popularni Članci