PLES U FONTANI, URINIRANJE PO ULICAMA Ovaj grad uvodi brutalne kazne za nekulturne turiste

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sezona se nije ni zahuktala, a u Splitu turisti suludim ponašanjem u staroj gradskoj jezgri ponovno šokiraju. Strože sankcije divljim gostima izglasane su ovoga tjedna na gradskom vijeću, ali tko će i kako odluke provoditi u praksi?

Penjanje i ples u fontani ili photosession u skulpturi, uriniranje i alkohol na mnogim splitskim ulicama uskoro će se kažnjavati s 300 eura. Za povraćanje ili buku kazna će biti 150 eura.

"Od zlatnih vrata prema istoku, tu može stati redar i naplatiti koliko god hoće i veliku, i malu nuždu, i goli, i negoli. Ma nema njih nigdi posli 22 sata, oni kažu da oni ne rade. Tek kad se nešto dogodi, onda će doći policija, a redari - odi mi, dođi mi", govori za RTL Emil Velagić, stanovnik stare gradske jezgre u Splitu.

"Svjedočili smo razno raznim situacijama koje nisu primjerene za kućna četiri zida, a kamoli javni prostor, tim više što je UNESCO-v prostor pod kojim naš grad je. Bilo je jako jako strašno, buka je najmanji problem ono ostalo je puno gore", govori Nevena Čikeš, direktorica hotela u Splitu.

I sinoć je skulptura na Marmontovoj bila na meti pijanog turista, koji je ispao s nje i ležao na podu nepomično.

"U ovom trenutku redari nisu spriječeni jer imamo važeću odluku o komunalnom redu. Prema tome oni bi već sada mogli pisati kazne što se tiče ekscesa koji se dešavaju protiv javnog reda i mira", kaže Lara Arapović Bonačić, predsjednica kotara Grad.

"Dakle uopće nije u pitanju pisanje novih pravilnika i zakona i teorija, nego uistinu preuzimanje stvari u ruke i pokušaj da se to svede na racionalnu mjeru sankcioniranjem s jedne strane, ali s druge strane promotivnim akcijama koje smo mi izbacili iz vida", kaže Ana Peraica, stanovnica gradske jezgre u Splitu.

Odluka stupa na snagu idući tjedan, a iz grada vjeruju da ova sezona biti mirnija.

"Pa imamo sad više alata i polcija I grad split da u srcu sezone ipak ta nekakva devijatna ponašanja koja dolaze sa određenom mlađom populacijom suzbijemo kaznama. Ali nisu kazne smisaom već kad se priouje da su neka ponašanje nedozvoljna", govori Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Grad i Turistička zajednica izdvojit će oko 150 tisuća eura za 10 zaštitara koji će noću s komunalnim redarima patrolirati gradom.

Popularni Članci