'

PILULA ZA DAN POSLIJE BEZ RECEPTA KAO LOV U MUTNOM Istražili smo koje su prednosti i nedostaci te koju proceduru morate proći

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Informacija o tome kako se prošli tjedan u slobodnu prodaju bez recepta pustila pilula za dan poslije 'ellaOne' već danima puni medijski prostor, a Dubrovački dnevnik je istražio koju proceduru morate proći kako biste dobili pilule i što sve morate znati.

Naime, navedeni lijek se od prošlog tjedna može preuzeti bez recepta u svim zemljama članicama Europske unije, među kojima je i Hrvatska obzirom kako su u Europskoj agenciji za lijekove procijenili kako se ovaj kontraceptiv može koristiti sigurno i učinkovito. Međutim, sve žene koje žele preuzeti pilulu za dan poslije ipak moraju proći određenu proceduru.

PRVO ĆETE MORATI ISPUNITI FORMULAR...

U razgovoru s magistricom farmacije koja radi u jednoj dubrovačkoj ljekarni doznajemo kako je prilikom preuzimanja pilula potrebno ispuniti određeni formular te odgovoriti na pitanja. Obzirom kako su pitanja intimne prirode, ona se ispunjaju odvojena od drugih osoba, pa makar na kraj recepture.

U formularu je potrebno odgovoriti na pitanja uzima li pilule osobno pacijentica ili netko drugi, je li se nezaštićeni odnos dogodio u posljednjih pet dana, postoji li mogućnost da je pacijentica već trudna, kasni li joj mjesečnica i koliko, je li zadnji ciklus bio neuobičajen u bilo kojem pogledu, je li pacijentica imala nezaštićeni spolni odnos prije ove situacije nakon zadnje mjesečnice, uzima li pacijentica neke druge lijekove i koje, je li pacijentica koristila ellaOne tablete nakon posljednje mjesečnice, postoji li bilo kakav problem koji bi mogao utjecati apsorpciju lijeka, je li pacijentica imala nuspojave ili alergiju na lijek te je li ikada imala upalnu bolest zdjelice ili izvanmateričnu trudnoću.

Nakon što pacijentica odgovori na sva pitanja, farmaceut donosi odluku o tome hoće li lijek izdati ili postoji neki razlog zbog kojega je spriječen u izdavanju pilula te će morati navesti koji je to razlog. Međutim, ovakva praksa popunjanja formulara nedvojbeno ima svoje manjkavosti, a takav primjer može se vidjeti već na prvom pitanju formulara.

ISTINITOST ODGOVORA PACIJENTICA TEŠKO JE PROVJERITI

'Recimo prvo pitanje se odnosi na to uzima li osoba pilulu za sebe ili nekog drugog i na njoj je hoće li odgovoriti istinito, a ne postoji ni jedan način na koji možemo znati je li to uistinu tako. S druge strane, maloljetna osoba ne može preuzeti pilulu za dan poslije bez roditelja odnosno staratelja, a mi nismo policija i nemamo pravo zatražiti od nje da nam pokaže osobnu ispravu tako da ne znam kako će to zapravo funkcionirati,' kazala je farmaceutkinja te dodala kako je praksa upitna jer se zapravo radi po savjesti, a prema njenom mišljenju ovo je samo još jedan od načina na koji se odgovornost liječnika prebacuje na farmaceute.

Ipak, navodi kako je manje zlo spriječiti neželjenu trudnoću nego vršiti abortus, međutim svaka pacijentica mora biti odgovorna i iskreno ispuniti formular, ali također pripaziti da joj uzimanje pilula za dan poslije ne postane glavno kontracepcijsko sredstvo. Naime, pilula koja se uzima jednom ili dvaput ne bi trebala biti problem, no nije preporučljivo uzimanje više puta.

FARMACEUT MOŽE ODBITI IZDAVANJE PILULE TREĆI PUT

'Pacijenticu koja više od dva puta uzima pilulu za dan poslije svakako treba upozoriti i reći joj da bi se trebala opredijeliti za neki drugi vid kontracepcije. Od jedne ili dvije pilule ne bi se trebalo dogoditi ništa loše, no nije dobro ukoliko se takva praksa stalno ponavlja. Međutim, ljekarne nisu umrežene i ja mogu vidjeti koliko je puta određena osoba uzela lijek u našoj ljekarni, ali ne i u ostalima. Tako da zapravo nijedan farmaceut ne može provjeriti koliko je puta osoba uzimala pilulu ukoliko je preuzimala iz različitih ljekarni. U razvijenijim zemljama to nije slučaj jer su policija, liječnici i farmaceuti umreženi. Dakle, dva puta se može dogoditi, treći definitivno ne i u tom slučaju farmaceut nije dužan izdati pilulu za dan poslije,' izjavila je faraceutkinja.

Pilula 'ellaOne', baš kao i svaki drugi lijek, može izazvati određene nuspojave kao što su glavobolja, mučnina, bolovi u abdomenu, povraćanje, no ne bi trebale biti opasne. Ne predstavljaju opasnost ni za osobe koje imaju hormonalne poremećaje obzirom kako ne unose u tijelo veliku dozu hormona, međutim važno je to navesti u upitniku, kao i informacije o tome uzima li pacijentica već neki hormonalni lijek, kako bi farmaceut bio siguran da će pilula uistinu i djelovati.

TURISTKINJE ČEŠĆE TRAŽE PILULE ZA DAN POSLIJE NEGO DUBROVKINJE

Još jedna od dezinformacija je dovođenje abortusa i pilule za dan poslije u isti kontekst. Ukoliko je žena trudna, ona će i nakon uzimanja pilule za dan poslije biti u istom stanju i pilula ne može prekinuti trudnoću. Ona zapravo odgađa ovulaciju te na taj način spriječava naželjenu trudnoću.

Cijena pilula 'ellaOne' iznosi 192 kune. Važno je napomenuti kako, ukoliko u prva tri sata od uzimanja pilule dođe do povraćanja zbog viroze ili bilo kojeg drugog razloga, tada se može uzeti još jedna pilula kako bi uspješnost bila zagarantirana.

Bez obzira na opširne medijske napise, farmaceutkinja tvrdi kako se još nijedna Dubrovkinja nije javila i zatražila navedenu pilulu. Kako kaže, postoji mogućnost kako kod žena postoji određeni sram jer žive u gradu u kojem svatko svakog zna, a i prije, dok se lijek još izdavao na recept, rijetko su ga tražile. U dubrovačkim ljekarnama su turistkinje daleko češće tražile pilule za dan poslije, a one će ih od sada također moći uzimati bez recepta u dubrovačkim ljekarnama.

Međutim, bez obzira na navedene novosti u zdravstvu i to što su pilule postale dostupnije ženama, važno je skrenuti pozornost na informiranje o drugim metodama kontracepcije, posebno kad je riječ o mladim djevojkama.

'Postoje različite kreme, dijafragme, kondomi i izbor je uistinu širok pa bi ovakve metode trebale biti zadnja opcija i do njih bi trebalo dolaziti rijetko, a kamoli do abortusa. Svaka žena u prvom redu mora preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i biti odgovorna prema svom tijelu,' zaključuje farmaceutkinja.

Popularni Članci