'

Pada PDV na novine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: portalsvijesti.com
Vlada je odlučila još jednom spustiti stopu PDV-a na dnevne novine, a ona bi od 1. srpnja trebala iznositi pet posto.

Trenutačna stopa PDV-a je deset posto, a ovim potezom želi se postići konsolidacija u izdavaštvu koje je kao i ostatku Europe već godinama pritisnuto padom prihoda od prodaje i marketinga.

Novim zakonom o PDV-u biti će obuhvaćene dnevne novine i časopisi koji izlaze svaki dan, a ne služe isključivo za objavu oglasa ili promidžbe. Po stopi od pet posto trenutačno se u Hrvatskoj oporezuju kruh, mlijeko, knjige, kino. Na tjednike i mjesečnike PDV i dalje ostaje dest posto.

Novi zakon o PDV-u predlaže se zbog usklađivanja s EU direktivama i ulaska Hrvatske u Uniju. Novosti su da više neće biti oslobađanja od plaćanja PDV-a pri uvozu osobnih automobila i opreme za obavljanje gospodarske djelatnosti za hrvatske branitelje, a ukida se i olakšica, odnsono oslobađanje od plaćanja poreza što su ga imale vjerske zajednice pri uvozu dobara koja služe za obavljanje vjerskih poslova.

Ni samostalni umjetnici više neće biti oslobođeni plaćanja PDV-a, ako njihov prihod prelazi 230 tisuća kuna, što je nova granica za ulazak u sustava PDV-a.

Uz nove olakšice te one koje su već stupile na snagu početkom godine, a tiču se snižavanja stope PDV-a u ugostiteljstvu, nižih stopa PDV-a na ulja i masti te konzumni bijeli šećer i isporuku vode, u Ministarstvu financija izračunali su da će u ovoj godini porezni prihodi, odnosno prihodi od PDV-a biti manji za pola milijarde kuna. U sljedećim godinama taj iznos trebao bi se ipak povećati na milijardu kuna.

Popularni Članci