OVO JE SINOĆ BILA NAJKRITIČNIJA TOČKA OBRANE 'Vatra je došla na 100 metara od kuća, gosti su se razbježali' (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Već treći dan bukti požar u Župi dubrovačkoj, a sinoć je posebno teško bilo u mjestu Krstac gdje su se branile, a zahvaljujući nadmoćnim naporima vatrogasaca i pomoći lokalnog stanovništva, i obranile kuće. 

Ekipa Dubrovačkog dnevnika posjetila je to župsko područje. Oko njega je izgorjela šuma, snažan miris dima, ali najgore je, čini se, ipak prošlo. Tamo su još uvijek vatrogasci koji dežuraju i čuvaju požarište, tu su vozila i cisterne te razvučene cijevi.

„Znate kako napišite? DVD Kuna pelješka najbolji su na svijetu“, govori nam jedan mještanin kojeg smo sreli i koji tvrdi – odradili su vrhunski posao i oni, i svi ostali.

Neki od njih tvrde kako se požar razbuktao iza restorana Flamingo, kao ostatak žara koji je ostao od požara koji je dan prije prijetio kućama u Zavrelju i Kosturu. Vatra se razbuktala zbog snažnog juga i krenula prema Postranju.

„Bilo je prilično zafrkano! Recimo da se vatra približila na 100 metara od kuća. Branilo ih je i obranilo nekih 100,120 ljudi. Kanaderi su pomogli, a najgore je bilo oko osam ili devet ura navečer kad je vatra ozbiljno prijetila“, govori nam jedan mještanin.

No, katastrofa se nije dogodila, a vatrogasci su se četiri sata aktivno borili s vatrom.

„Odradili su zaista vrhunski, nezapamćen posao. Situacija je već oko 11 bila pod kontrolom kad su se spustili i nastavili dežurati i čuvati požarište“, dodao je.

Kad se dođe u Krstac, prvo što se primijeti je ogroman broj vila i apartmana. Ti su objekti danas uglavnom prazni.

„Dosta gosta je pošlo. Bili su neki gosti koji su došli do Flaminga i više nisu htjeli dalje, prebacili su se u hotel, nisu htjeli ostati. I policija je došla i na neki način sugerirala da idu oni koji mogu ići jer nisu znali koliko će biti kritično. Dio gostiju je generalno bio u panici pa su uglavnom pošli svi, i oni koji su trebali i oni koji nisu jer ima tu apartmana do kojih vatra ni ne može doći jer nema šume“, kaže jedan mještanin Krstaca.

Popularni Članci