Osmislili su trik koji omogućuje povoljniji put do prve nekretnine, a vara se i na POS-u

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Država već dvije godine subvencionira kredite za mlade obitelji koje prvi put kupuju nekretninu tako što im plaća do polovine rate kredita kroz prvih pet godina otplate. No, Hrvati su kreativni pa su smislili način na koji mogu prevariti državu, a da sve bude po zakonu.

Vijesti.hr pišu kako su korisnici APN-ovih kredita stanove ili kuće kupili od vlastitih roditelja te da su doznali za najmanje pet takvih primjera u pet različitih gradova. Neki su pak svojim roditeljima darovnim ugovorom poklonili vlastiti stan te se zatim prijavili na APN-ove kredite.

Država je dosad odobrila njih više od 3300, s prosječnim iznosom po kreditu većim od pola milijuna kuna. Prosječna rata iznosi 2800 kn, dok 950 plaća država. Budući da se krediti dogovaraju s bankama, na njima je da utvrde kupuje li netko stan svojih roditelja.

“Bankari obično kod svakog pojedinačnog predmeta razmotre situaciju i provjere radi li se o stvarnoj kupoprodaji”, kazala je agentica za nekretnine Martina Mataić Škugor za RTL. Cijeli plan pada u vodu ako kupac i prodavatelj imaju istu adresu i prezime, no i tome se lako doskoči – dovoljna je promjene adrese kako bi se zavaralo banku.

“Bankar može pitati jeste li u nekakvom rodu s prodavateljem, ako vam kupac kaže ne to je slučajnost, bankar neće ulaziti toliko duboko i reći ‘eto dajte mi sad i rodni list”, rekla je agentica.

U Ministarstvu graditeljstva kažu kako nisu čuli za ovu praksu te smatraju kako se radi o izoliranim slučajevima.

“Je li to bilo malo lijevo ili desno, ali smo uspjeli pomoći ljudima. Što se tiče da bi novac ostao unutar obitelji, a morat će se vratiti, to su krediti. Morat će ih netko vratiti. Nije tu neka šteta nastala za društvo ili državu. Banka mu je dala kredit, nije on samo od države uzeo”, kaže Željko Uhlir (HNS), državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, no priznaje kako to ipak nije fer.

“Ako ih je deset uspjelo tu situaciju izvesti i ako je od tih 10 dvoje bilo krajnja mjera turizma, odradili smo svi zajedno dobar posao. Dakle, dvoje na četiri tisuće ljudi je minorna pogreška”, dodao je Uhlir.

Ekonomisti pak smatraju kako je pogreška uopće subvencionirati kupnju stanova, jer je ista dovela do poskupljenja kvadrata. Ministarstvo to demantira.

“Trebali bi to potkrijepiti odlučnim analizama ako to demantiraju. Činjenica je da otkako su se pojavili ti poticaji u isto vrijeme su porasle cijene stanova. To je čvrsta korelacija”, kaže Zoran Löw, izvršni direktor udruge Lipa.

Građani državu varaju i na poticanoj stanogradnji, pišu Vijesti.hr. Oglas koji to dokazuje novinar RTL-a našao je u svega nekoliko minuta. Vlasnik je, naime, POS-ov stan uredno iznajmljivao, iako postoji na stotine onih koji nisu uspjeli doći do POS-ovog stana u kojem bi doista i živjeli.

Država je, kako bi spriječila takve vlasnike, pooštrila Zakon te je sada takve stanove zabranjeno i iznajmljivati i prodavati.

Uhlir pak kaže kako dosad nitko nije ostao bez POS-ovih stana jer ga je iznajmljivao.

“Mjera je potpuno nova, postupci se poduzimaju u ANP-u, u našoj agenciji s time da moramo znati da je broj državnih službenika ograničen. Ovo je novi posao koji su dobili službenici koji su do sada radili svoj posao. Pored svog posla dobili su još jedan novi posao”, rekao je Uhlir.

Popularni Članci