'

ODZVANJA IZNAJMLJIVAČIMA NA CRNO Nova europska direktiva pomrsit će im ilegalne poslove

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Nova europska direktiva obvezala je sve internetske platforme preko kojih se iznajmljuju apartmani da dostavi podatke o osobama na čije su račune proslijedili novce, to bi moglo konačno riješiti problem iznajmljivanja 'na crno'. 

Europska DAC 7 Direktiva obvezala je sve internetske platforme koje iznajmljuju privatne stanove i apartmane turistima da, počev od ove kalendarske godine, obavezno dostavljaju sve podatke o iznajmljenim nekretninama i osobama na čije su račune proslijediti novce, piše Večernji list

Najkasnije do 31. siječnja naredne godine moraju dostaviti podatke o svim svojim klijentima s kojima su poslovali 2023. godine.

Booking.com je, naprimjer, registriran u Amsterdamu te će ta agencija podatke za svih 27 država članica proslijediti poreznim vlastima Nizozemske koji će ih dalje poslati poreznim upravama drugih članica EU.

Europska komisija već dulje vrijeme radi na jačanju razmjene podataka među poreznim vlastima te se već došlo do sedme takve direktive koja će, izgleda, namučiti sve vlasnike privatnih objekata koji na crno ili polulegalno koriste usluge internetskih platformi za najam. Neke su države i prije nego što je stupila na snagu direktiva DAC 7 tražile da im platforme dostavljaju podatke o poslovnim partnerima s njihova područja, no sada su te nacionalne inicijative ojačane zajedničkom europskom direktivom koja je obvezujuća za sve. 

Podaci koje će već u siječnju 2024. godine dobiti Porezna uprava otkrit će razmjere iznajmljivanja privatne imovine. Trenutno se u bazi podataka porezne uprave nalazi oko 105 tisuća vlasnika nekretnina koji plaćaju paušalni porez na dohodak temeljem kratkotrajnog najma kuća i apartmana. Udruge koje predstavljaju iznajmljivače vele da se iznajmljivanjem bavi i do tri puta više osoba, a koliko je to više mogli bi znati kada porezne vlasti obrade dobivene podatke.

Ljudi koji imaju sve papire, rješenja lokalnih vlasti o iznajmljivanju i status paušalista eventualno mogu biti pozvani da doplate PDV na proviziju stranim platformama ako ga nisu prijavili i platili. No, DAC 7 direktiva ozbiljna je prijetnja osobama koje ne plaćaju ništa i iznajmljuju na crno jer će se svi njihovi prihodi u poreznom smislu evidentirati kao drugi dohodak, što znači da će barem 40 posto zarade završiti u državnoj blagajni.

Popularni Članci