ODRŽANI PROSVJEDI DILJEM HRVATSKE Kostimi iz Sluškinjine priče, mučne priče iz bolnica, borba za prava žena (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PIXSELL, Dubravka Petric/PIXSELL, Miroslav Lelas/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL, Marko Lukunic/PIXSELL, Nikola Cutuk/PIXSELL, Nel Pavletic/PIXSELL
Danas se u više hrvatskih gradova održao prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Prosvjedi su održani u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava. Na prosvjedu u Zagrebu više žena je podijelilo svoje priče i iskustva iz hrvatskih bolnica za vrijeme trudnoće.

“Rodila sam dva mrtva sina. Jedan se trebao zvati Toni, a drugi Toma. Srce ime je prestalo kucati u mojoj utrobi. Jednog sam rodila u wcu, dok me kuma držala pod ruku. Nisam rodila posteljicu pa su me čistili bez anestezije. Ginekologinja mi je rekla, dok su mi ruke i noge vezane za stol, da se prestanem trzati. Ili će me ostaviti neočišćenu”, rekla je jedna žena. 

Udruga Domine ispred HNK Split održala je performans u kostimima iz Sluškinjine priče

Udruga Domine ispred HNK Split održala je performans u kostimima iz Sluškinjine priče koje je skrojila njihova članica Marija Krstić.

"Osjećam se posramljeno zbog svih mojih šutnji. Hvala ti, Mirela", rekla je govornica u Splitu.

"Da su nas barem odgajale kao ratnice, a ne kao paćenice. Da su nas tako majke učile, ova priča oko Mirele nikad se ne bi dogodila", kazala je govornica u Splitu.

"Ostanimo bijesne i vrištimo"

"Ostanimo bijesne i vrištimo dok nam sustav ne omogući zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužujemo. Za promjene se možemo izboriti samo solidarno. Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi", rekla je govornica na što se Trgom bana Jelačića prolomio pljesak.

"Nijednu ženu nećemo ostaviti da se nosi sama s mizoginim ministrima i liječnicima", rekla je druga govornica.

"Ali mnoge priče ni ne dođu do nas. Priče žena kojima pobačaj nije bio dostupan jer nije besplatan", rekla je govornica.

"Želimo li da pobačaj bude dostupan i besplatan, vrijeme je da se vrati u Ustav, tamo mu je i mjesto. Kao i u Sloveniji, gdje nas se šalje tajno i javno", rekla je govornica.

Damir Urban: Budućnost pripada ženama

Na prosvjedu je bio i pjevač Damir Urban, javlja Index.

Urban je rekao da su imali želju sudjelovati na prosvjedu. “Naša je ideja bila da prisustvujemo u Rijeci, ali su nas pozvali organizatori zagrebačkog prosvjeda da ako je ikako moguće sjednemo u auto i dođemo odsvirati. To smo objeručke prihvatili i došli”, govori.

“Vjerujem da budućnost, ako je muškarci uopće ostave, pripada ženama”, zaključio je Urban za N1.

Na skupu je bila i potpredsjednica vlade Anja Šimpraga

Na skupu je bila i potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone. 

"Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove", rekla je i poručila kako su članovi vlade i premijer rekli puno po tom pitanju, "i stoga - pustite nas da odradimo svoje". 

Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila, nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu, "i na tome ćemo raditi".

Na prosvjedu su bila mnoga poznata lica, pa je tako na prosvjedu bila Severina, Jelena Rozga, Vlatka Pokos, Andrea Andrassy, Peđa Grbin. 

Popularni Članci