ZANIMLJIVI DETALJI BIVŠIH REZIDENCIJA Od svih vila Tito je najmanje volio onu dubrovačku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Nekadašnji rezidencijalni objekti predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita razasuti su po svim zemljama bivše Jugoslavije. 

 Neki objekti su u boljem stanju, neki potpuno devastirani, o nekima je poznato sve, a neki su pak obavijeni velom tajne i o njima se gotovo ništa ne zna. Tportal je prikupio podatke o svim Titovim rezidencijama na području Hrvatske, a mi izdvajamo objekte iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Tito ju nije volio

Na dubrovačkom poluotoku Lapadu smještena je još jedna vila koja je nekoć nosila epitet Titove. On je pak prema pričama nije baš volio i rijetko je u nju navraćao. No vila je svejedno ranije oduzeta stvarnim vlasnicima, nekoć bogatoj obitelji Banac. Bitka za povrat imovine okončana je nakon 12 godina, ali se nije vratila u ruke nasljednika obitelji Banac.

Naime, trenutni vlasnik vile na Lapadu je dubrovački poduzetnik Braslav Turčić. On je još 2000., dok je bila u državnim rukama, kupio prava na povrat ove nekretnine od stvarnog nasljednika obitelji Banac, Marojice Miloslavića, za protuvrijednost od milijun eura.

Turčić je znao da će se mukotrpni sudski proces povrata nacionalizirane imovine kad-tad okončati, a on je imao i vremena i novca to čekati. Nakon više od 12 godina postao je tako vlasnik dubrovačke Titove vile koju je potom preuredio u iznimno luksuzno zdanje s liftom, bazenima, saunom…

Prije nego je vila vraćena u njoj su boravili hrvatski predsjednici Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

Dekadencija i destrukcija na krajnjem jugu

Osim što je riječ o najvećem kompleksu na ovom popisu, na primjeru Kupara zorno je prikazana nesposobnost svih vlasti u posljednjih 25 godina da naprave nešto u devastiranom kompleksu.

Kompleks Kupari bio je u vlasništvu Jugoslavenske narodne armije kao elitno odmaralište za vojna lica bivše države. U pet hotela i autokampu bilo je ukupno 15 tisuća ležajeva, a u sklopu kompleksa koji se prostire na površini od 340 tisuća kvadratnih metara smještene su i Titove vile Borovka 1 i Borovka 2.

U njima su Tito i Jovanka često boravili, a vile su osim luksuza pružale sigurnost. Naime, ispod njih je mali podzemni grad u kojem je 30 ljudi u slučaju ugroze moglo živjeti do 80 dana.

Paradoksalno, Kupari su sustavno uništeni od iste vojske tijekom agresije na Hrvatsku. Nakon toga betonski divovi zjape prazni, prepušteni zubu vremena. Već je nekoliko Vlada RH ovaj ogromni investicijski zalogaj pokušalo prodati investitorima. Trenutno je aktualan ugovor s ponuditeljima Avenue ulaganja i Avenue Osteuropa, no oni su probili nekoliko dogovorenih rokova.

Ostatak pročitajte ovdje.

Popularni Članci