'

Od sutra otkup zdravstveno neispravnog mlijeka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: vlada.hr
Dobra vijest za proizvođače mlijeka. Od sutra će se sa oko 400 farmi iz istočne Slavonije svaki dan odvoziti i neškodljivo uništavati oko 70 tisuća litara mlijeka u bioplinskim postrojenjima, a proizvođače će se dijelom obeštetiti.

"Za preuzeto mlijeko naše poljoprivredne proizvođače ćemo dijelom obeštetiti i napraviti kroz sustav da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko kao i inače. Tamo gdje imamo pozitivne uzorke i farme s kojih se ne otkupljuje mlijeko dati ćemo ispravnu stočnu hranu s kojom se odmah mora početi hraniti stoka na farmi", naglasio je Tihomir Jakovina.

Ministar nije precizirao u kojem iznosu će se farmere obeštetiti. Predsjednik Saveza udruga priozvođača mlijeka Davor Blažić žali što Ministarstvo prije nije donijelo neke mjere, ali potez pozdravlja.

"Ljudi su puni kredita i bolje da to ministarstvo zbrine to mlijeko nego da ga pojedinci bacaju", poručio je Blažić.

Procjenjuje da je šteta, zbog neprodanog mlijeka, oko 240 tisuća kuna dnevno. Izračun je to za oko 300 farmi koje proizvode prosječno 300 litara mlijeka, a litra je 2,43 kune.

Media servis

Popularni Članci