Obrtnici će uskoro imati naknadu na Zavodu za zapošljavanje

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ukupno 83.078 obrtnika u Hrvatskoj uskoro više ne bi trebalo strepiti od gubitka doma ili poslovnog prostora zbog ovrhe radi naplate potraživanja. Jedna je to od novina prijedloga novog Zakona o obrtu kojeg je predstavio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Novi Zakon o obrtu koji bi, prema najavama ministra, tijekom travnja već trebao stupiti na snagu, omogućit će obrtnicima ravnopravniji položaj u odnosu na trgovačka društva koja ne ostaju bez krova nad glavom u slučaju naplate novčanih potraživanja.

Novi Zakon omogućit će i prijenos obrta na supružnika i krvne srodnike prilikom odlaska u mirovinu što sada nije slučaj, kao i naknadu na Zavodu za zapošljavanje u slučaju zatvaranja obrta koju dosad godišnje nije moglo ostvariti 5-6 tisuća obrtnika.

Jedna od izmjena je i uvođenje jedinstvenog komorskog doprinosa bez obzira na regije, kao i mogućnost da sezonski obrti, primjerice u turizmu, isti moraju plaćati samo za vrijeme obavljanja djelatnosti.

"To nije financijski udar na Hrvatsku obrtničku komoru, već iskorak k transparentnijem i pravednijem komorskom sustavu u Hrvatskoj", istaknuo je ministar Maras.
 

Media servis

Popularni Članci