OBJASNILA JE ZAŠTO Alemka Markotić kaže da očekuje tešku korona jesen

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: POOL
Za oboljele od covida-19 uskoro stižu prve doze remdesivira, potvrdila je u intervjuu za Večernji list ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

U razgovoru za Večernji list, Markotić odgovara na pitanja koja su izazvale dvojbene informacije što se tiče samog virusa te govori o realnosti skorog dolaska cjepiva, uvjetima polaska djece u školu i planu kako će to izgledati, prenosi Index.

Jesen će nam, ne dvoji ova stručnjakinja, biti teža ponajprije zbog drugih virusa koji dijelom izazivaju slične simptome pa postoji opravdan strah da se ne zaguši zdravstveni sustav.

O nastavi u školama

Djeca će krenuti u školu, ali uvjeti u kojima će se nastava odvijati razlikuju se praktički od škole do škole, zbog infrastrukture i veličine razreda.

"S obzirom na kapacitete različitih škola i infrastrukturne razlike nemoguće je donijeti za sve jednake i jednoznačne upute pa će se u pojedinim sredinama i potencijalnim situacijama preporuke morati povremeno modificirati i za neke situacije i mjesta donositi i izdvojeno."

Na pitanje o tome jesu li djeca doista otpornija te je li točno da nisu toliko često prijenosnici korone Markotić navodi teoriju "trenirane imunosti" o kojoj struka puno raspravlja te nastoji utvrditi je li moguće da djeca, inače mahom sklona raznim infekcijama, zbog toga imaju imunitet istreniran na viruse pa su tako otpornija i na ovaj.

"Iako za sada nema puno međunarodnih iskustava o širenju novog koronavirusa među školskom djecom, jer je u dosta zemalja škola bila obustavljena, pojedinačna ispitivanja i primjeri upućuju na to da djeca, za razliku od gripe, nisu važni prijenosnici SARS-CoV-2", kazala je Markotić.

Za simptome "ljetnog vala" Markotić kaže da nisu primijetili bitnije razlike u kliničkoj slici u usporedbi s bolesnicima iz prve faze, no bit će potrebno detaljno analizirati kliničke podatke.

Remdesivir će biti dostupan kroz mehanizme zajedničke nabave u Europskoj uniji, a interes je svaka zemlja članica morala iskazati još prije nekoliko mjeseci. "Očekujemo da će prve dostupne doze lijeka uskoro biti dostupne", kazala je Markotić, donosi Večernji list.

Popularni Članci