NOVI TREND MEĐU IZNAJMLJIVAČIMA Evo kako se provodi masovna porezna prevara

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nel Pavletic/PIXSELL
U rentijerskom biznisu ovih dana, kao i svake godine na jesen, iznajmljivači provode masovnu poreznu prevaru, pretvarajući apartmane za turiste u podstanarske stanove, bez prijavljivanja svoje vansezonske djelatnosti koja se znatno više oporezuje nego dnevno rentanje kroz paušal, doznaje Poslovni dnevnik.

Podaci o tome koliko je iznajmljivača koji podstanare zimi drže na crno, ili ih prijavljuju kao turiste kroz eVisitor, ne postoje i praktički ih je nemoguće izbrojati, djelomice zbog još uvijek neumreženih baza podataka ureda državne uprave u gradovima i općinama, ali i nedostatka učinkovitih mehanizama kontrole, piše Poslovni dnevnik. Za iznajmljivače, matematika je jasna, umjesto 12 posto mjesečnog poreza na iznos rente stana, plaćaju godišnji paušal po turističkom krevetu koji se i dalje u većini destinacija naplaćuje minimalnih 350 kuna godišnje, pa čak iako im je turistička sezona neusporedivo kraća od "podstanarske" sezone.

Turistički apartmani na Jadranu po završetku sezone najčešće se iznajmljuju studentima koji ih napuštaju u lipnju, kad se apartmani vraćaju turističkoj namjeni. Da je ta je praksa uobičajena pokazuju brojni oglasi u lokalnim medijima koji kreću već u kolovozu. Stanovi za dugoročni najam sve se više traže upravo zbog buma privatnog smještaja u zadnjih pet godina, zbog čega je podstanarstvo na dulje vrijeme u gradovima poput Splita, Zadra ili Dubrovnika gotovo lutrija, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Kako doznajemo, želi li svoj apartman iznajmiti podstanarima, vlasnik mora odjaviti kategorizaciju, odnosno nadležnom uredu državne uprave podnijeti zahtjev za odjavu odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, sklopiti ugovor o najmu s podstanarom, te mu na temelju ugovora Porezna uprava utvrđuje poreznu obvezu za tu vrstu dohotka. Kako su nam pojasnili iz Porezne uprave, prema Zakonu o porezu na dohodak, porez na dohodak ostvaren od imovine od najamnine i zakupnine plaća se prema rješenju do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec, po stopi od 12 posto.

Na ljeto, kad "izbaci podstanare", vlasnik od ureda državne uprave treba tražiti novo odobrenje, odnosno rješenje o kategorizaciji, kao da nikad ranije nije iznajmljivao apartman. Ova procedura nije komplicirana, ali uključuje i posjet komisije koja utvrđuje je li sve u skladu s pravilnicima, što nitko baš ne "ljubi", a zna se čekati i do mjesec dana ako je gužva na kategorizacijama. "Zbog svega toga većina iznajmljivača ostaje u statusu paušalca, a podstanare ili uopće ne prijavljuje, što je najčešće, ili ih vodi kao turiste i prijavljuje u eVisitor.

Doduše, sve ih je više koji sklapaju ugovore s podstanarima da zaštite sebe od mogućih zloupotreba od strane najmoprimaca, ali takvi su još u manjini", pojašnjavaju nam na terenu naši izvori upućeni u situaciju, koji su željeli ostati neimenovani. Iz toga proizlazi da u pitanje dolazi i službena turistička statistika izvan sezone, u koju ulaze i podstanari.  U Poreznoj upravi napominju da stjecanje dohotka od imovine ovisi o gospodarskom učinku, sukladno načelu gospodarskog pristupa propisanog Općim poreznim zakonom.

Prema evidenciji poreznika, krajem listopada evidentirano je ukupno 58.735 obveznika s utvrđenim iznosom poreza i prireza na dohodak od imovine po osnovi iznajmljivanja stambenog prostora. Pitali smo ih koliko je poreza naplaćeno od rentanja podstanarima, no taj podatak nisu nam mogli izvući jer se ti porezi uplaćuju pod istom šifrom kao i od najma ostalih nekretnina i pokretnina kao što su poslovni prostori, imovinska prava, industrijsko vlasništvo, zemljišta.

Otkrivaju međutim da je od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova u 2018. godini uplaćeno ukupno 151.374.495,28 kuna. U prethodnoj godini ta je brojka iznosila 135,5 milijuna kuna, te se i iz naplate paušala vidi rast ovog segmenta turizma. Nadalje, u evidencijama Porezne uprave dana 21. listopada 2019. evidentirano je ukupno 143.765 obveznika dohotka od imovine s osnove najma ili zakupa nekretnina i pokretnina koji porez plaćaju po rješenju Porezne uprave. S istim datumom evidentirano je 98.670 iznajmljivača u turizmu, od kojih je tek 1.481 obveznik PDV-a, a ostalo su paušalci.

U uredima državne uprave u nekoliko vodećih turističkih destinacija na Jadranu pokušali smo doznati koliko imaju prijavljenih iznajmljivača, te je li pojačana aktivnost na odjavama kako bi se apartmani pretvorili u podstanarske stanove, no nismo puno doznali, osim da se prijave i odjave rade ručno, a evidencija gotovo da se ne vodi. Iz Zadra su nam tako pojasnili da razlozi zbog kojih građani dođu odjaviti pružanje usluga smještaja nisu od važnosti prilikom donošenja rješenja o odjavi, pa stoga ni ne raspolažu traženim podacima.

Iz ureda državne uprave Dubrovačko neretvanske županije čak su nam poručili da prema njihovim saznanjima nije ni potrebno odjavljivati rješenje Ureda, iako se isti stan ili apartman u razdoblju van sezone iznajmljuje studentima i slično. Napominju da građani iznajmljivači nemaju zakonsko pravo na privremenu obustavu poslovanja, kao primjerice obrtnici temeljem Zakona o obrtu. To je možda rješenje koje bi doskočilo i ovakvoj praksi.

Popularni Članci