test

NASMIJAO 'POLA KAMPUSA' Orešković dubrovačkim studentima poželio da ostanu gladni (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Hrvoje Batinić
Premijer Tihomir Orešković posjetio je danas Dubrovnik te je sudjelovao na konferenciji 'CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy' koja se održava na kampusu Sveučilišta. Uz predsjednika Vlade stigao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, a Orešković je u više navrata nasmijao cijelu dvoranu.

'Inovacije pokreću moderan svijet i Hrvatska mora naći način da se aktivno uključi u to. Hrvatska je prošla tešku ekonomsku krizu na koju nije nađen najbolji odgovor, a posao je ove Vlade postaviti temelje za dugoročni, održivi gospodarski rast i razvoj društva. Naši prioriteti su fiskalna konsolidacija, povećanje kreditnog rejtinga i vraćanje povjerenja investitora,' izjavio je Orešković.

U kontekstu mjera i politika, kazao je kako su svjesni značaja i uloga znanosti i tehnološkog napretka.

'Mi smo svijetu dali Teslu, Penkalu, padobran, torpedo i kravatu, a i u novije vrijeme također pružamo novosti na području tehnologije. Prvi put sam ostao šokiran kad sam sjeo u kafić i kad sam putem SMS-a platio parking. Postoje brojne inovacije, no bez obzira na to, Hrvatska zaostaje s drugim zemljama. Po broju prijava smo daleko ispod EU prosjeka. Ukupna ulaganja u istraživanje razvoja iznose 0,76 posto PDB-a u Hrvatskoj dok je EU prosjek dva posto,' kazao je.

Kako je naglasio premijer, Hrvati su dobri inovatori, ali 'zapinje' pri primjeni inovacija u proizvodnim procesima. Vlada je stoga usvojila Strategiju pametne specijalizacije čiji je glavni cilj jačanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta.

'Kao netko tko je radio za inovativnu tvrtku vidim ogroman potencijal u Hrvatskoj i drago mi je da su studenti tu jer vi ste naša budućnost. Bitno je imati viziju i truditi se,' izjavio je Orešković.

U nastavku svog govora kazao je kako je proučavao brojke jer 'neke brojke voli, kao bivši financijaš, a neke brojeve i ne baš'.

'Vidio sam dosta čuda u farmaceutskoj industriji u proteklih 20 godina, ali i u drugim industrijama. Gospodina Rimca sam prvo upitao ima li patente. On je rekao kako nema, a ja sam se zamislio oko toga. Međutim, svaka mu čast! On je rekao kako mu je cilj da svakih šest mjeseci promijeni postojeću tehnologiju i da je podigne na neki drugi nivo. Kako je kazao, dok ga oni kopiraju, on podiže posao na jedan drugi standard. Mislim kako je to ključna poruka za svih nas,' izjavio je premijer.

Na samom kraju nasmijao je prisutne parafrazirajući Steve Jobsa koji je poznat po svojoj izjavi 'stay hungry'.

'Kad sam zapošljavao mlade studente, kazao bih im da im mogu dati dvije stvari, ali jednu ne. Mogu im pružiti sredstva pomoću kojih će biti uspješniji kao što su recimo laptopi ili putovanje te im mogu pružiti edukaciju. Međutim, ne mogu im pružiti želju, glad. Glad za tim da žele naučiti nešto novo. Kao što je rekao Steve Jobs, to je 'hunger'. Tako da bih vam na kraju želio da svi ostanete gladni. No, to je Steve Jobs rekao – Stay hungry!', kazao je Orešković.

Riječ je imao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je kazao kako nije sramota ne uspjeti nego je sramota ne činiti ništa, a prisjetio se i obljetnice pogibije Rona Browna koja je obilježena jučer.

'Prije 20 godina,na jučerašnji dan, dogodila se strašna nesreća u kojoj su prerano živote izgubili članovi Američke trgovačke misije i ministar trgovine Ron Brown, međutim njegovo nasljeđe i ciljevi i danas žive. Ideja onoga što su predstavljali tada, sad se nastavljaju u nešto drugačijem obliku,' izjavio je.

Akademik Nenad Vekarić, predstavnik HAZU-a, u svom je govoru istaknuo kako borba znanstvenika, inovatora, poduzetničke i kreativne Hrvatske može uspjeti jedino ako bude političke volje da se isto i dogodi.

'To može uspjeti samo ako političari vizionari uspiju nadvladati političare pragmatike,' izjavio je.

Inače, premijer će u poslijepodnevnim satima obići kompleks Hotela Maestral, a predviđa se i obilazak Zračne luke Dubrovnik.

Popularni Članci