'

Na maturi više jedinica nego lani, rezultati iz hrvatskog jezika su loši

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je privremene rezultate državne mature u školskoj godini 2023./2024.

Ove je godine više negativnih ocjena u odnosu na prošlu godinu, piše Index

Ukupan broj pristupnika koji imaju rezultate ispod praga prolaznosti je veći nego prošle školske godine te je u gimnazijama iznosio 928, odnosno 8.7 posto (prošle godine 4 posto), a u strukovnim školama 7330, odnosno 48.5 posto (prošle godine 29.1 posto).

"Veći je i ukupan broj negativnih ocjena - 20.215, u usporedbi s prošlom godinom - 16.157. Značajno veći broj negativnih ocjena imali su kao i prethodnih godina učenici strukovnih škola - 14.693, gimnazija 3287 i ostali 2235", naveo je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović na konferenciji za novinare. 

Udio ocjena "nedovoljan" u odnosu na lani bio je manji iz engleskog jezika - osnovna razina, njemačkog jezika - viša razina, iz fizike, politike i gospodarstva te geografije. Više negativnih ocjena nego prošle godine učenici su dobili iz hrvatskog jezika, matematike - viša razina, njemačkog jezika - osnovna razina, biologije, kemije, psihologije, povijesti. Jednak udio negativnih ocjena kao i lani učenici su imali iz matematike - osnovna razina, engleskog jezika - viša razina te informatike. 

"Ove godine imali smo ukupno 22.4 posto pristupnika koji nisu položili ispit iz hrvatskog jezika, dok ih je prošle godine bilo 13.1 posto", rekao je Filipović. Istaknuo je i da posebno zabrinjava što je prošle godine ispod praga prolaznosti prilikom ocjenjivanja eseja bilo 7.3 posto učenika, a ove godine 17.6 posto. 

"U Centru ćemo se pozabaviti detaljnijom analizom da vidimo što je razlog tako velikoj promjeni, odnosno značajno lošijim rezultatima iz hrvatskog jezika", rekao je Filipović.

Popularni Članci