Na jesen novi udžbenici iz povijesti

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Od početka nove školske godine, koja kreće u rujnu, u osnovne i srednje škole ući će novi, izmjenjeni udžbenici iz povijesti.

Ministarstvo udžbenike mijenja prije isteka službenog roka na koji su odobreni svi postojeći udžbenici u školama radi pogrešnih podataka vezanih uz noviju hrvatsku povijest. Naime, u nekoliko udžbenika iz povijesti Stjepan Mesić još uvijek je predsjednik Republike, Ivo Sanader je premijer, Anti Gotovini traje suđenje u Haagu, Osama bin Laden je u bijegu, a Hrvatska, dakako, nije članica Europske unije (što bi do rujna, kada počinje nova školska godina, već trebala biti).

Međutim, prema riječima ministra Jovanovića, osim faktorskih trebale bi se mijenjati i ideološke intervencije.

Također, na prošlogodišnjoj komemoraciji jasenovačkim žrtvama predsjednik Ivo Josipović je kritizirao postojeće udžbenike iz povijesti ističući da ne prikazuju potpunu istinu o Drugom svjetskom ratu.

Neke braniteljske udruge su nedavno od ministra zahtijevale i uvođenje novog predmeta "hrvatski obrambeni Domovinski rat", jer smatraju da se o Domovinskom ratu premalo uči u školama, a novi moment su i oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

No, hoće li od jeseni sve te izmjene biti unesene u udžbenike, znat će se kada Agencija za odgoj i obrazovanje završi posao.

 

Popularni Članci