Ministrica Brnjac o dobrim najavama za sezonu: Posebno vesele vijesti o novim zrakoplovnim linijama za Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Za desetak dana i blagdan Duhova očekuje se veći val gostiju, je li sve spremno da sezona počne i hoće li biti bolja od lanjske te o drugim aktualnostima govorila je ministrica turizma Nikolina Brnjac. 

- Vjerujem da smo ispunili sve preduvjete kako bi turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu za odmor. Granice su otvorene, projekt Safe Stay in Croatia svakim danom broji sve više korisnika, definirali smo više od 300 punktova za testiranje turista u turističkim središtima, koji se mogu pronaći na www.safestayincroatia.hr. Sufinanciramo antigenske testove za turiste, započeli smo i s cijepljenjem turističkih djelatnika, imat ćemo posebne epidemiološke podatke za otoke, a pokrenuli smo i kampanju Doživi domaće kojom želimo privući i domaće turiste. Sezonu dočekujemo spremni, a ključna je epidemiološka situacija - kazala je ministrica za Večernji list.

Slažete li se prognozama da bi turistički promet u 2021. mogao dosegnuti oko 60 posto rekordne 2019. i hoće li to biti dovoljno da turistička industrija preživi ovu krizu?  

- Dobre vijesti stižu nam iz Njemačke, Poljske, Italije, Češke i Nizozemske... što pokazuju da je Hrvatska visoko na listi prioriteta prilikom odabira destinacije za odmor. I u zadnjem izvješću EK Hrvatska se u top 10 europskih turističkih destinacija penje na ljestvici najpoželjnijih. Tome u prilog svakako idu i najave čak 180 aviolinija s emitivnih tržišta. Posebno vesele vijesti o novim zrakoplovnim linijama poput najnovije iz New Yorka za Dubrovnik. To je znak da svi ozbiljno računaju na Hrvatsku ovoga ljeta. Ako epidemiološka situacija u Hrvatskoj i na emitivnim tržištima bude povoljna, uz sve aktivnosti koje provodimo, vjerujem da možemo ostvariti i bolju sezonu od one lani.

Sezona će biti kratka, ali to bitno ne umanjuje potrebu za sezoncima, hoće li poslodavci morati posezati za radnicima u BiH, Srbiju...?   

- Hrvatska ima kvalitetan i stručan turistički kadar, uključujući i naše stalne sezonce. Naravno da će se pravovremeno omogućiti i uvoz radne snage ako se ukaže potreba.

Puno domaćih, ali i stranci raspituju se o mogućnosti cijepljenja drugom dozom dok su na Jadranu, ima li izgleda?  

- Prioritet je cijepiti što veći broj naših ljudi. U Hrvatsku iduća dva tjedna dolazi 500.000 doza cjepiva, a nakon što cijepimo dovoljan broj domaćeg stanovništva, možemo razmišljati i o ostalim mogućnostima. 

Odakle očekujete najviše gostiju? 

- Svakako se oslanjamo na turiste kojima je Hrvatska već tradicionalno omiljena autodestinacija poput Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije i Italije te naravno na domaće turiste. Nismo zanemarili ni aviodestinacije, a najave letova bude optimizam da ćemo ove sezone imati i više gostiju upravo s tih tržišta.  

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Popularni Članci