'

Milinović: Sanader nije donosio samostalne financijske odluke

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: index.hr
U nastavku suđenja za Fimi mediju saslušavaju se prvi svjedoci obrane, bivši HDZ-ov ministar Darko Milinović te bivši šef Sabora, Luka Bebić.

Darko Milinović, inače član Predsjedništva HDZ-a do 2009. godine rekao je da je za crni fond HDZ-a, kao i agenciju Nevenke Jurak prvi put čuo po izbijanju afere.

Kako tvrdi, nikad nije čuo za trošenje novca mimo računa. Kaže da na predsjedništvu nije bilo riječi o tome da je Fimi media marketinška agencija stranke.

Govoreći o stranačkim financijama, Milinović je rekao: „Bilo je dovoljno novca i za kampanje i za funkcioniranje stranke i to zahvaljujući novcu iz proračuna, donacijama i članarini“.
Ivo Sanader se kaže, nije miješao u odlučivanje u stranci, svi su u Predsjedništvu mogli predlagati teme, pa i o financijama. Tvrdi da Sanader nije donosio samostalne financijske odluke, niti je to mogao jer je to bilo pod glavnim tajništvom, a i do predsjedništva su, kaže, postojale četiri razine kontrole stranačkih financija.

Milinović nikad u stranci niti u Vladi nije vidio Nevenku Jurak, nije mu poznato da je Sanader davao naloge za plaćanje Branki Pavošević i Mladenu Barišiću, kao ni da su se pojedinci pozivali na autoritet bivšeg premijera radi neke povlastice.

No, u unakrsnom ispitivanju potvrdio je da je Barišić imenovan rizničarem HDZ-a na Sanaderov prijedlog kao i da je bivši šef stranke ustrojio uže Predsjedništvo, neformalno tijelo, koje je i osobno vodio.

Drugi svjedok obrane, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić opisao je da je Sanader preuzeo HDZ 2001. godine u najgorem trenutku do tada za stranku.

Potvrdio je da su se bitne teme pretresale prethodno na užem predsjedništvu. Na predsjedništvu je bilo govora o donacijama i kampanjama no detaljima se bavilo računovodstvo i glavno tajništvo.

Media Servis
 

Popularni Članci