Milanovićev brat gradi u Dubrovniku, roditelji jamci za kredit NLB-a?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mehkek/Cropix
Dok Hrvatska tuži Ljubljansku banku, obitelj premijera Milanovića je, čini se, u dobrim odnosima s Novom Ljubljanskom bankom, pišu Slovenske novice, a prenosi Jutarnji list.

Tvrtka-kćer Nove Ljubljanske banke, LHB Internationale Handelsbank Aktiengesselschaft iz Frankfurta, odobrila je povlašteni kredit tvrtci Modestus iz Zagreba, a kao jamci za kredit navode se tvrtke Stanogradnja i Trgovine Minčeta, privatne osobe Tomislav Šimunac i Igor Maksimiljanović, te Đurđica i Stipe Milanović - roditelji Zorana Milanovića. Direktori tvrtke Modestus bili su Krešimir Milanović, premijerov brat, i Maksimiljanović. Kredit je odobren u iznosu od 3 250 000 eura. Prema uvjetima kredita, u slučaju neisplate LHB polaže pravo na imovinu jamaca, kao i na vlasničke udjele Šimunca i Maksimiljanovića u Modestusu, koji zajedno iznose 90,01 posto
.
Zanimljivo je da je kao suvlasnik tvrtke upisana i tvrtka-kćer LHB-a, LHB Trade iz Zagreba, a Slovenske novice tvrde kako njen udio iznosi 9,9 posto. Nije poznato koliki udio su držali roditelji premijera Milanovića, no list napominje da bi bilo teško upisati se kao jamac bez suvlasništva nad tvrtkom. Pretpostavlja se da je kredit odobren za potrebe ulaganja u nekretnine na području Dubrovnika, a prošle godine je objavljena i vijest kako Krešimir Milanović i Maksimiljanović grade luksuznu vilu i stanove za prodaju na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Dubrovniku.

No, ističu Slovenske novice, vrijednost zemljišta u Dubrovniku na kraju 2011. godine bila je gotovo 3,3 milijuna eura, te su kreditne obaveze tvrtke, zajedno s kamatom i obavezama prema dobavljačima, premašivale iznos njene imovine. S druge strane, Jutarnji doznaje kako stanovi Milanovićevih roditelja više nisu pod hipotekom.

Činjenica ostaje da su poslovi s nekretninama premijerove obitelji usko povezani s članicom NLB grupe. Nakon tog otkrića preostaje jedino vidjeti hoće li se rješavanja spora Hrvatske i Slovenije riješiti brže, ili su Milanovićevi odvojeni poslovi nebitni po međudržavne odnose, pišu Slovenske novice.

Izvor: Jutarnji list

Popularni Članci