'

Milanović najavio izbore za parlament EU

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.srednja.hr
Hrvati će najkasnije do sredine lipnja izaći na izbore za svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu, a na glasačkom listiću će, osim stranaka, zaokruživati i kandidata, dio je to izmjena Zakona o izborima zastupnika iz Hrvatske u Europski parlament, uz objašnjenje razlike između važećeg i nevažećeg glasačkog listića., piše Jutarnji list.

„Po prvi puta, građani će moći zaokružiti ne samo listu, nego i kandidata. U slučaju da građani zaokruže, umjesto jednog kandidata, na što imaju pravo, dvije ili tri osobe, taj listić je i dalje važeći s aspekta zaokružene liste“, pojasnio je premijer Zoran Milanović.

Dodao je kako konačno treba odlučiti i kada će se održati izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Sukladno Pristupnom ugovoru, oni se moraju održati prije ulaska Hrvatske u EU, a ne nakon toga, kako je dosad bilo predviđeno.

To znači, kaže Milanović, da se ti izbori moraju održati najkasnije u prvoj polovici lipnja.

„Te izbore nećemo moći imati u listopadu, nego u travnju, svibnju ili najkasnije do 15. ili 16. lipnja. Do 1. srpnja moramo imati izabranih 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Dakle, ovim putem pozivam predstavnike oporbe da kažu što točno žele i što smatraju najboljim rješenjem“, uputio je Milanović poziv šefovima oporbe, prije svega HDZ-u.

Osim izmjena u pogledu datuma održavanja izbora za Europski parlament , zakon kojeg je Sabor usvojio 2010. godine donosi još nekoliko izmjena. Prema riječima ministra uprave Arsena Bauka, kako je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, izmjenama zakona otvara se mogućnost smanjenja broja izbornih povjerenstava, koje ima svaki grad i općina, te se ubrzavaju procedure.

„Ovo je dobar zakon, koji će omogućiti da se i kasnije provode izbori za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu“, zaključio je Bauk.

Izvor: Jutarnji list

Popularni Članci