Milanka Opačić: U Hrvatskoj se teško govorilo o zlostavljanju djece

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Potpredsjednica Vlade RH i ministrica Milanka Opačić i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland otvorili su u četvrtak ujutro konferenciju o provedbi Strategije Vijeća Europe za prava djeteta 2012. -2015.  

Konferenciju organizira Ministarstvo socijalne politike i mladih Republike Hrvatske i Vijeće Europe, a održava se u hotelu Excelsior do 28. ožujka. Usmjerena je na pregled Strategije na polovici programskog razdoblja te joj je cilj procjena napretka postignutog tijekom prve dvije godine njezine provedbe.

U pozdravnom govoru ministrica Milanka Opačić istaknula je novu Strategiju prava djece od 2014. do 2020., čija je izrada u završnoj fazi. -'Fokusirana je na unapređivanje sustava i osiguravanje usluga prilagođenih djeci, eliminaciju svih oblika nasilja nad djecoj, osiguranje prava djece u ranjivim situiacija i osiguranje aktivnog sudjelovanja djece. Cilj Strategije jest okupiti sve one koji rade s djecom i puno ih bolje koordinirati.'

Opačić je podsjetila na donošenje Zakona o udomiteljstvu. -'Nastojimo kad god je to moguće djecu izmiještati iz institucija u nove obitelji, jer su ipak puno prirodnije okruženje za odrastanje.'

Najavila je kako kroz dva tjedna u Sabor na drugo čitanje ide i novi Obiteljski zakon koji je također u velikom dijelu fokusiran na prava djece. -'Veliki problem u Hrvatskoj imamo prilikom razvoda braka i u tom dijelu djecu treba puno bolje zaštititi. Od 1. srpnja bit će zaposleno osam pravnih zastupnika za djecu koji će u ovakvim situacijama braniti isključivo prava i interese djece.

-'Napravili smo dosta, ali puno toga je još pred nama. Prije 10 ili 15 godina u Hrvatskoj se vrlo teško govorilo o tome da su djeca zlostavljana, ljudi su to nevoljko prihvaćali, mislili su da to ne postoji, dok danas vrlo jasno govorimo o svemu tome, postoje stručnjaci kojima se zlostavljana djeca mogu obratiti, ali ih je nedovoljan broj i koncetrirani su samo u većim gradovima. Dakle, puno je još posla pred nama, to je jedan proces, ali na dobrom smo putu', zaključila je Opačić.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland pohvalio je nastojanja i korake koje je Hrvatska napravila na ovom polju te posebno rad Ministarstva socijalne politike i mladih. Upozorio je sudionike konferencije kako nam treba više empatije prema obespravljenima, onima nemoćnima i bez prava glasa te je podsjetio kako su ne tako davno upravo na ovom mjestu brojni stanovnici Dubrovnika i okolnih područja došli potražiti zaklon od ratnih strahota.

Snežana Samardžić-Marković, glavna ravnateljica za demokraciju Vijeće Europe naglasila je kako je ovo izuzetno važna konferencija o pravim djeteta. -'Tko god je nešto u svijetu borbe za prava djece došao je danas u Dubrovnik', rekla je. -'Tu smo da na 'pola puta' u provođenju Staregije Vijeća Europe procijenimo dokle smo stigli, što je učinjeno, a što eventualno treba unaprijediti ili mijenjati. Važna je jer daje i smjernice za budući rad.'

Popularni Članci