Markotić: Vjerojatno će se mijenjati strategija cijepljenja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: POOL
Komentirajući rezultate istraživanja o učinkovitosti cjepiva, koje je provedeno na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić je na HRT-u rekla je da su to još uvijek preliminarna istraživanja jer se drugom dozom treba cijepiti još oko 200 ljudi, ali prvi rezultati upućuju na to da se s drugom dozom dobiva veća količina antitijela koja štite.

'Zanimljivo je da su žene stvorile veću razinu antitijela od muškaraca. Vidjeli smo da je za one koji su preboljeli covid dovoljna jedna doza. Druga doza nije dala neko povišenje razine antitijela, pa ako se rezultati potvrde i u drugim istraživanjima, vjerojatno ćemo onima koji su preboljeli covid-19 moći dati još jednu dozu. Kod djelatnika koji su bolest preboljeli u listopadu, studenom i prosincu razina antitijela se održavala. Istraživanje se provelo na Pfizerovom cjepivu, a vjerujemo da će slične rezultate dati i istraživanje na cjepivu AstraZenece,' rekla je Alemka Markotić.

Moguće cijepljenje samo jednom dozom

U znanosti se, kazala je, uvijek pričekaju slična istraživanja, a vjerojatno je da će se strategija cijepljenja mijenjati u smislu da oni koji su preboljeli covid-19 dobiju jednu dozu. Kazala je da je još uvijek niska procijepljenost, pa je teško zaključiti štite li i koliko postojeća cjepiva od mutiranih sojeva koronavirusa.

"Južnoafrički soj nije toliko raširen u Europi, a to je soj za koji se pretpostavlja da bi od njega cjepiva nešto slabije štitila. Za sada se mogu napraviti neutralizacijski testovi in vitro u pokusima u laboratorijima gdje se može steći neko saznanje koliko postojeća cjepiva štite. To bi bilo jedino realno procijeniti kada bi se 'mutanti' proširili u Izraelu, gdje je cijepljeno preko 50% stanovništva. Europske zemlje su zaključile da je značajno pala smrtnost u domovima i među starijom populacijom", ističe.

Naglasila je da je iznimno bitno učiniti sve kako bismo spriječili širenje virusa te ponovno pozvala da pridržavanje epidemioloških mjera.

Cijepljenje ovisi o dinamici isporuke

Hrvatska je spremna na cijepljenje, ali to ovisi o dinamici isporuke, odgovorila je na pitanje možemo li ovim tempom cijepljenja do 1. lipnja cijepiti 50% odrasle populacije. Naglašava da je bitno da se i svi koji dolaze u Hrvatsku cijepe u drugim zemljama. Virus se širi velikom brzinom i ne poznaje granice.

"Procijepljenost od 50% predstavljala bi ozbiljnu zaštitu", rekla je.

Komentiravši činjenicu da nema slučaja gripe, rekla je da kada dominira jedan virus, manja je dominacija drugih.

"Mjere protiv covida su mjere i protiv gripe"

"Gripa je tu, ali mjerama kojima se štitimo od covida štitimo se i od gripe. Nema migracije stanovništva i to je usporilo gripu posvuda. S masovnim cijepljenjem i promišljanjem da se u novu verziju cjepiva treba ugraditi i mutante idemo prema dobroj kontroli pandemije i možda bismo se iduće godine u ovo doba mogli puno normalnije nositi sa svime", kazala je Markotić u Dnevniku. 

Popularni Članci