Marija Vučković ekskluzivno za Dubrovački dnevnik: 'Bez obzira što se spominje u kontekstu Rimac, donijeli smo kvalitetan dokument!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ekskluzivno je za Dubrovački dnevnik komentirala situaciju vezano uz Josipu Rimac u kojoj je USKOK najavio i ispitivanje same Vučković zbog eventualnih pritisaka. 

"Strana mi je i neprihvatljiva korupcija, pogodovanje i trgovina interesom. U konkretnom slučaju istražni postupak je u tijeku i ne mogu govoriti o detaljima cijelog slučaja," kazala je Vučković za Dubrovački dnevnik te je prokomentirala sam nacrt Uredbe o zakupu šumskog zemljišta i navode da se na nju pokušalo utjecati kako bi usvojeni tekst odgovarao pojedinim skupinama ili pojedincima u cilju postizanja većih potpora bez pravih temelja.
"Dakle, tijekom izrade svih programa, dokumenata, natječaja i propisa u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede savjetujem se sa suradnicima i članovima povjerenstva za izradu dokumenta. I šira stručna javnost i zainteresirane osobe mogu i smiju davati različite prijedloge. Na Ministarstvu da je osnovni nacrt pokuša nadograditi valjanim prijedlozima, a otkloni one koji bi umanjili kvalitetu dokumenta. Uredbu o zakupu šumskog zemljišta smo odlučili izmijeniti, jer prethodna uredba i pripadajući pravilnici jednostavno ne daju očekivane rezultate. Naime, problem krskih pašnjaka zbog kojih se radi na ovim dokumentima posljednjih godina nastao je 2014. i 2015. godine mogućnošću upisa velikih površina šumskog zemljišta u ARKOD bez zakonitog posjeda. Poticaje koji su se pri tome ostvarivali nije pratio odgovarajući rast poljoprivredne stočarske proizvodnje," izjavila je Vučković. 


Kako je navela, nacrtom uredbe o kojoj je riječ nastoji se omogućiti zakup šumskog zemljišta po prihvatljivim uvjetima korištenja i placanja zakupnine uz mogućnost obročne otplate što je, naglašava Vučković, u skladu sa potrebama poljoprivrednika uzrokovanih epidemijom COVID 19.

"Međutim, ovom uredbom se nije mijenjao odnos prihvatljivih hektara i uvjetnih grla niti su se povećavale moguće površine za zakup kako se to spominje zbog potencijalnog utjecaja i pogodovanja. Također, dulje vrijeme postizanja uvjetima je omogućeno samo onim mladim poljoprivrednicima koji će takve prioritete postizati uzgojem iz vlastitog stada umjesto uvoznom komponentom što se smatra velikom potrebom hrvatskog stočarstva. Međutim, prioritet u dobivanju zakupa ima posjednik stoke i domicilno stanovništvo. S obzirom na veliki interes koji je uredba izazivala, o svakom prijedlogu se vrlo ozbiljno i detaljno razgovaralo te su se razmatrali potencijali učinci," izjavila je Vučković. 

Prokomentirala je i napise o promjeni pravilnika o dobivanju poticaja. 
"Ovaj pravilnik se nedavno promijenio, ali samo zato što smo smanjili poticaje za ekološke nasade oraha, nikako da bismo nešto povećali," izjavila je te dodala kako su u nastajanju uredbe sudjelovali, prije svih, članovi povjerenstva, ali i drugi.

"Ona ne pogoduje posebnim skupinama, ne omogućuje nekakvo povećanje poticaja i neograničen površine za zakup. Naprotiv, riječ je o razvojnoj podlozi za krške pašnjake i iseljene krajeve Hrvatske za koje ova djelatnost jedna od osnovnih mogućnosti zadržavanja stanovništva uz stvaranje posebnih autohtonih proizvoda. Iznimno mi je žao što je u ovom kontekstu uredba dijelom kontaminirana, no to ne utječe na moj stav da smo izradili dobar, jasan i provediv dokument," izjavila je Vučković. 

Popularni Članci