'

Kupnja vozila po natječaju koji napokon nije namješten za Auto Zubak

Autor: dubrovackidnevnik.hr
VLADA je krenula u obnovu državnog voznog parka "tešku" 265,521 milijun kuna! Kako se navodi u pozivu za nadmetanje za nabavu motornih vozila putem operativnog leasinga, objavljenom na stranicama Državnog ureda za središnju javnu nabavu, putem operativnog leasinga u trajanju od tri, četiri i pet godina nabavlja se ukupno 1.742 vozila. U dokumentaciji za nadmetanje napokon nema više „namještenih“ dimenzija za automobile koje isključivo prodaje samo jedan uvoznik – Auto Zubak.

Recimo, Ministarstvo unutarnjih poslova je 2010. godine naručilo 856 automobila, međutim uopće se nisu ustručavali izjaviti kako im Škoda Octavia najviše odgovara pri ispunjenju zadaća, da kapacitetom prtljažnika zadovoljava sve njihove potrebe, te sukladno tome natječaj „naštelili“ Škodi i Volkswagenu.
Čak su, da tragedija bude žalosnija, vozila za načelnike policijskih uprava kupili u višoj klasi, odnosno Škoda Superb, a bez obrazloženja da i načelnicima treba veći prtljažnik, zašto?

Tada je, podsjetimo, propisanim dimenzijama odabrana Škoda Octavia, a u 2011. godini su nabavljena i specijalna vozila Volkswagen Caddy, ali i brojna druga vozila, kao na primjer vozila za prijevoz policijskog psa.

Nastavak politike čistih ruku

Zadnja nabavka automobila u kojoj nije pobjedio Zubak je bila za vrijeme Račanove koalicijske vlasti, kada ste na cesti mogli sresti i Fiat, Ford, Opel, dakle onakva vozila kakva su cijenom bila niža od konkurencija na javnom natječaju.
Stoga ova javna nabava u kojoj nisu točno određene dimenzije automobila, njegov prtljažnik i točno specificiran detalj „ranije odabranog vozila“, predstavlja presedan u ovom desetljeću. Ulaskom u europsku uniju će se itekako postrožiti javni natječaji, pa će i prijevare u korist jednog dobavljača biti napokon smanjene.

Nikša Klečak / Dubrovački dnevnik

 

 

Popularni Članci