KUPITE DOK JOŠ MOŽETE U Dubrovniku kreće novi nekretninski boom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Od prvi siječnja sljedeće godine raste porez na građevinska zemljišta

Od 1. siječnja iduće godine započinje oporezivanje građevinskog zemljišta porezom na dodanu vrijednost po stopi od 25 posto. Tako će u Hrvatskoj uskoro taj značajno viši porez zamijeniti sadašnji porez na promet nekretnina koji iznosi 5 posto, dok će i poljoprivredno zemljište opcijski zahvatiti režim PDV-a.

Promjene dolaze u trenutku kad je tržište nekretnina pod udarom znatnog pada cijena, u protekle tri godine cijene su pale 35 posto prema procjeni EK, no prema mišljenju nekih analitičara one su i previsoke za kupovinu moć Hrvata. Promjene o kojima je riječ neminovost su zbog EU regulative i dio domaće zadaće: 31. prosinca 2014. ističe oslobođenje od plaćanja PDV-a za građevinsko zemljište. Direktiva 2006/112/EZ propisuje da se PDV plaća za isporuke građevinskog zemljišta kao i za zgrade i zemljišta na kojem se one nalaze prije prvog nastanjenja. Stoga je intervencija Ministarstva financija u izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina već u tijeku i, kako doznajemo, cilj je izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Kao neizbježna posljedica promjene, ipak, najavljuju se poskupljenja, posebice poslovnih nekretnina te neprodanih novosagrađenih stanova. Da će od iduće godine krenuti rast cijena na tržištu nekretnina, i to pod utjecajem navedenih zakonskih izmjena, nepodijeljeno je mišljenje poreznih stručnjaka sugovornika Poslovnog dnevnika. Oko toga ne dvoje niti oni koji se bave nekretninskim biznisom. Mnogi tako poručuju u stilu "ako kanite kupiti nekretninu, učinite to još danas", dok s druge strane postoje signali da će i neke vlasnike zemljišta špekulante promjene natjerati da s odlukom požure. Tako smatra vlasnik i direktor Operete Boro Vujović, dok je Vlado Brkanić, glavni uredni stručnog mjesečnika "RRiF" izjavio za Poslovni dnevnik da premda postoje i dobre i loše strane najavljenih promjena, najveći teret pasti će na građane. Ako se radi o kupcu koji je fizička osoba, ova je godina posljednja šansa da se prođe jeftinije, kaže Brkanić.

Više čitajte na Poslovni.hr.

Popularni Članci