test

Kreće isplata nacionalne mirovine, evo kada novac sjeda na račune

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je da u petak 17. ožujka počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za veljaču 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 6.510 korisnika (64,58 posto žena i 35,42 posto muškaraca), za što je osigurano 784.337,33 eura iz Državnog proračuna, navedeno je u priopćenju.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

-da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju,

-da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 EUR/909,49 kn,

-da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi,

-da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi,

-da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Popularni Članci