'

Komunalni redari dobivaju nove ovlasti, pokušavat će smanjiti ilegalnu gradnju

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prema prijedlogu izmjena zakona o građevinskoj inspekciji, komunalni redari dobit će novi posao - pokušavat će smanjiti nezakonitu gradnju.

Puno posla imat će lokalne vlasti, jer osim brige za održivi turizam, preuzimaju i borbu protiv divlje gradnje. Prema prijedlogu izmjena zakona o građevinskoj inspekciji, rješenja o obustavi nezakonite gradnje donosit će komunalni redari.

U ruke komunalnih redara stižu ovlasti kojima će se pokušati obuzdati divlja gradnja u njezinu samom začetku.

"Moći ćemo stavljati table koje su mogli samo postavljati građevinski inspektori i samo rješenje napraviti da se obustavi daljnja gradnja na tim parcelama", rekao je za NOVU TV Roberto Ostoni, referent za komunalno redarstvo.

I kazne će, za one koji nastave gradnju i nakon zatvaranja gradilišta, biti spuštene na lokalnu razinu. Do 30.000 eura za pravne i do 9000 eura za fizičke osobe.

Sedamdesetak državnih inspektora u Hrvatskoj premalo je, a ovim bi izmjenama svaki komunalni redar na neki način postao građevinski inspektor. Kad se crta podvuče, to bi značilo da bi na teren moglo izaći oko 900 komunalnih redara diljem Lijepe naše.

Novi prijedlog zakona u saborsku proceduru bi trebao do kraja godine. A onda i komunalni redari na dodatne obuke i školovanja.

Popularni Članci